szombat

Töltött karalábé


Mióta nyuszink van, megnőtt a karalábé fogyasztása a családnak. Nyuszi viszont csak a levelét szereti, ezért maga a gumó a miénk.
Az a stratégiám, hogy veszek 2 db karalábét, és kérek hozzá még levelet (vagy kiguberálom a szuper markettban a kidobandó retek, karalábé, egyéb levelek tárolására rendszeresített tárolóból)
Ma a piacon nem sok sikerrel jártam, mert ott nem találtam olyan árust, aki levéllel együtt árulta volna a karalábét. Hazafelé betértem egy bio piacra, hátha. És az egyik őstermelő árusnál találtam szép egészséges levélzettel, sőt a bácsi mögött egy jó nagy kupac levelet meglátva, rákérdeztem, hogy kaphatok e belőle. Természetesen kaptam egy jó nagy csokorral. Meg is beszéltük, hogy érthetetlen, hogy miért szedik le a leveleket, mert pl a töltött karalábéhoz a levél is kell.

Ettől persze beindult nálam a pavlovi reflex, és el is határoztam, hogy a mai ebéd töltött karalábé lesz.
Az én konyhaművészetemet, nagyban befolyásolja Lajos Mari munkássága.
Az összes könyve megvan, és használom is őket. Tulajdonképpen ezekből a könyvekből tanultam meg főzni. Ez a recept is az Ő könyvéből származik. Az tudható, hogy számomra szentírás márpedig nem létezik, tehát ez a recept is módosítva lett ici-picit, de nem markánsan. Annyiban tér el az eredetitől, hogy a töltelékbe került 3 levél medvehagyma felaprítva, illetve a mártásba ment egy csipetnyi őrölt kömény is. A karalábé édességét ellensúlyozni kell aránylag erősebben kell fűszerezni.

Tehát a recept: 
8 zsenge karalábé
400 g darált hús
80 g rizsből főtt rizs
1 tojás
1 nagy csokor petrezselyem
3 levél medvehagyma (elhagyható)
bors
30 g vaj
40 g liszt
2 dl főző tejszín, vagy tejföl
fél liter húsleves (ha nincs, kockából)
A karalábét meghámozzuk, kivájjuk (a gyökér felőli részén), A nagyobb levelekből néhányat félre teszünk (a kimaradó töltelékkel fogjuk megtölteni), a zsenge belső leveleket megmossuk, vékonyra metéljük.
A húst összedolgozzuk a tojással, rizzsel, apróra vágott petrezselyemmel, medvehagymával, sóval, borssal (erőteljesen borsozzuk) a keverékkel megtöltjük a kivájt karalábékat, és a leveleket (mint a töltött káposztát).
A karalábé vájadékot egy nagyobb lábas aljára szórjuk közé szórjuk a felmetélt karalábé levelet, a tetejére ültetjük a megtöltött karalábékat, és megtöltött leveleket, aláöntjük a húslevest, és forrásig hevítjük, majd lassú tűzön fedő alatt puhára főzzük.
A megpuhult karalábékat, és levél göngyölegeket óvatosan kiszedjük a léből, azt a vajon világosra pirított liszttel berántjuk, hozzáadunk 1,5 dl vizet, és a tejszínt, vagy tejfölt, jól kiforraljuk. Visszatesszük a főzelékbe a karalábékat, és még egyszer felforraljuk. Vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Ez csak egy verzió. Nagyon sokfélét olvastam a neten. 
Ha valaki ki akarja próbálni, addig tegye, amíg még finom zsenge karakábékat lehet kapni.




3 megjegyzés:

Gabryella írta...

Jól néz ki, de nem szeretem a karalábét :(
:))

Rita írta...

Ez nagyon guszta! Mi nem nagyon eszünk itthon karalábét, de a fiam oviban kapott (nyersen, salátának), és nagyon ízlett neki.Szóval azt hiszem, fogok venni, ültetni a jövőben. Köszi a receptet! Lajos Mari nekem is nagy kedvencem!

Luca írta...

Nagyon szreretem a karalábét. A friss, zsenge zöld karalábét anno almaként ettem. Sajnos az epém most már nem engedi, de azért megfőzve még tudom élvezni....
Ancsa, nézz be hozzám, szeretnék adni neked valamit.