hétfő

Híztunk

... remélem én nem, csak a takaró, bár ebben a húsvéti időszakban még az sem kizárt... :-(.
Na de ne tereljem a szót a lényegről.
Ma kirándulni voltunk (a jelenség biztosan ismerős főleg a lányos családoknál, így Húsvét hétfőn), így a nap nagy részében nem tudtam a takaróval foglalkozni, de azért megalkottam a takaró forgó keretének a 3. oldalát is:

 Kirándulásunkról is szólok néhány szót.
Imádom a várakat, igyekszem ilyenkor kis családomat is rávenni a váras mániám támogatására, ezt több, de inkább kevesebb lelkesedéssel meg is teszik. (vagy nem)
Most sikerült a Somoskői vár irányába navigálnom őket, bár nem volt teljes a sikerem, mert én szerettem volna megnézni a Salgó várát is, de sajnos azt csak Somoskőről láthattam a távolban (kép lentebb)
Nos Somoskő érdekessége, hogy a vár alja magyar terület, de a vár maga már Szlovákiához tartozik. Míg a kocsit a várral egy vonalban Magyarországon parkoltuk le a parkolóban, a várhoz felvezető kis salakos úton már határt léptünk.
 Egyik lábbal Magyarországon, másikkal Szlovákiában:
 Kilátás a várból:
 Gyermekeim:
Salgó vára a nem is olyan nagy messzeségben:
 Egy legenda szerint egy magyar vitéz Somoskő várából átlőve a török kézen lévő Salgó várba, kilőtte a török aga (vagy bég) kezéből a kanalat. (ennyire azért nincs közel a két vár, de ugye, mint tudjuk, a magyar vitézek tökös legények voltak)

 A vár egykori vulkán kürtőre épült, melynek megkövült láva folyama látható a vár alján a Szlovák oldalon, a vár építéséhez is felhasználták a bazaltoszlopokat. Ez itt a lépcső:


 de a vár falában is egyértelműen azonosíthatóak a bazalt oszlop építő elemek:


Ha már Szlovákiába tettük a lábunkat, elmentünk a Füleki várat is megnézni

Itt már türelmét vesztette kicsi családom. Vélhetően a várban rendezett húsvéti rendezvény, és a sült kolbászt sütő lacikonyhák által árasztott illat nagy szerepet játszott ebben, és kereken megtagadták, hogy a teljes várat keresztül kasul botladozzák velem, úgyhogy nekem is meg kellett elégednem a fél vár megtekintésével.
Azt hiszem erre a környékre majd visszatérek a barátnőmmel. Ha jó korán elindulunk, lehet, hogy Salgó, Fülek, Somoskő, és még Hollókő is bele fér majd egy napba.

2 megjegyzés:

Luca írta...

A takaród egyre gyönyörűbb, pedig eddig is az volt....
Érdekes ez a somoskői vár, hogy nem is magyar teröleten van. Klassz lehetett ez a kirándulás.
Ancsa, lassan tudomásul kell venned, hogy a lányok már nem veletek akarnak kirándulni.........

Bejus70 írta...

Jaj, hát csudaszép lesz a takaród, imádom, hogy nem lesz szimmetrikus csillagozású! :)