kedd

Paleós gyors süti

Kikísérleteztem a (nekem) tökéletes bögrésmikrópaleós sütit:
A Facebookon a paleós csoportban kaptam is érte hideget meleget. A mikró használat miatt. Mivel azt gondolom, hogy a jelen életvitelünk mellett a mikró egy szükséges rossz, ezért úgy gondolom, ha a munkahelyemen elkerülhetetlen, hogy az ebédemet mkróban melegítsem meg (különben éhes maradok), amíg az utcán a teherautók, és a buszok okádják rám a kipufogógázt, akkor ez a süti már nem oszt, nem szoroz. Persze tudom én, hogy az lenne a jó, ha egy jó kis tanyán élhetnénk, magunk termelnénk meg az élelmünket, nem repülne el a fejünk felett a repülő sem, de sajnos nem így élünk. Mindamellett úgy érzem elég sokat teszek az egészségemért., úgyhogy ezt a receptet megtartom.

Tehát a recept:
1 ek kókuszolaj (olajállapotban)
1 tojás
fél dl mandula (vagy egyéb) tej...
ezt villával elhabarom

mehet hozzá:
2 ek mandula liszt (nem púpos, de nem is lapos)
1 ek kókuszliszt
1-2 ek eritrit izlés szerint
1/2 kk sütőpor (vagy szódabikarbóna kis citromlével)
1 csapott ek utifűmaghéj
1/2 alma felkockázva kicsire (mehet bele egyébként más gyümölcs is, vagy apróra vágva, vagy eleve kis bogyós)
1 ek kakaó (cukrozatlan persze)
lehet bele tenni fahéjat, vanilia eszenciát, egyéb ízesítőt izlés szerint
Ha minden benne van, és nem annyira lágy-folyós a massza, mehet még bele tej, jobb, ha kicsit folyósabb,  hogy a csészét kitöltse.(ez az utifőmaghéjtól függ. lehet, hogy mire ebbe a fázisba értem, jobban megszívta magát),
Ezt a mennyiséget két teás csészébe töltöm (capuccinósnak is nevezhető), de süthető abban a kis tálkában is, amiben kikevertük. Én a két csészét javaslom.
Mikróban 3 percig sütöm, majd kb 3-5 percig még benne hagyom a kikapcsolt mikróban. Fincsi.
Az egész 10 perc alatt elkészül.

Gyümölcs nélkül elég száraz lenne, ezért javaslom mindenképpen a gyümölcsöt, de anélkül is jó, főleg egy kis teával.

Kép nincs, mert megettem, de majd pótlom! :-)

2 megjegyzés:

Luca írta...

Ez az 5 perces süti paleos változata. Én is kisérleteztem vele. Kicsit kemény lett, több folyadék kellett volna bele. azért elfogyott... :))
A tied tuti jobb.

ancsapancsa írta...

Igen a recept egy internetes receptgyüjteményben talált recept tovább fejlesztése. Az utifőmaghéj miatt lazább a tészta szerkezete, és a gyümölcs ad neki egy kis nedvességtartalmat, amitől szintén tovább lazul az állaga, szaftosabb lesz a süti. Próbáld ki. Szerintem ízleni fog.