szerda

Paleo csokitorta

Az utóbbi időben sokat gondolkodtam azon, hogy megszüntetem a blogot.
Már akkor is, amikor még aktívan írtam a bejegyzéseket, mert gyakorlatilag alig érkezett az írásaimra visszajelzés, reagálás. Nehéz egyoldalú "pár"beszédet folytatni, ha nem tudom, hogy tetszik e egyáltalán valakinek, a munkám.
Azután, amikor apukám beteg lett, alig írtam.
Azóta viszont nem vagyok túl aktív, tehát nincs is mit megmutatnom.
A fentiek mind elégségesek arra, hogy adjam fel, engedjem el a blogom kezét.
Tudomásul kell vennem, hogy egyszerűen nem vagyok elég érdekes.

Mindenesetre most egy esélyt még adok a dolognak, és megosztom a legutóbbi paleos sikerélményemet.

Csokitortát készítettem.

A recept:
A piskóta:
100 g cukor nélkül aszalt datolya (nem is értem, hogy miért cukrozzák egyes készítők, mikor nagyon magas cukortartalmú gyümölcs)
6 db tojás
20g Szafi CH csökkentett liszkeverék
15 g kókuszliszt
15 g gesztenye liszt (vagy zöldbanánliszt)
10 g tápióka, vagy nyílgyökér liszt
20 g kakaópor
75 g kókuszolaj
25 ml(g) víz
1 púpos ek 4× erősségű édesítő (vagy ennek megfelelő valamilyen édesítő)
1 kk fahéj
pici só
1 tk foszfátmentes sütőpor

A datolyát egy éjszakára vízbe áztatjuk, majd az áztató vizet leöntjük, a gyümölcs súlyát 200 g-ra vízzel kiegészítjük, és leturmixoljuk (aprítógéppel, vagy merülőmixerrel) teljesen pépesre.
A tojásokat szétválasztás nélkül 10 percen keresztül a habverő legmagasabb fokozatán felverjük pici sóval, ezután mehet bele a datolya pép, a lisztek, kakaó, olaj, édesítő. Kapunk egy aránylag híg masszát.
Egy tepsin sütöttem meg 175-180 fokon 20 25 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük. Kb 1 - 1,5 cm magas piskóta lapot kapunk. Ezt kihűlés után 3 részre vágjuk, megkenjük a krémmel, a sütit tetejére, és oldalára is jusson krém (Jut!)
Ez a piskóta az a piskóta, amiről egy antipaleós sem mondja meg, hogy paleós.
Érdemes előre megsütni, és lefagyasztani, tökéletesen használható felengedés után.

A krém:
1 tábla étcsoki (100 g) 90 % feletti kakaó tartalmú (szója mentes, cukor mentes, tejmentes)
2 kis doboz cocomas
1 ek 4× erősségű édesítő, vagy ennek megfelelő eritrit vagy más édesítő (ebből kb 3-4 ek. kell majd, de kóstolni kell)
1 tk fahéj
1/2 tk konjak liszt
Mehet bele izlés szerint: rum(aroma), vanilia kivinat, stb izlés szerint, ami a csokihoz passzol

Gőz fölött a csokit, és a cocomast egyneműsítjük, beletesszük az édesítőt, és az egyéb ízesítőt, 1 éjszakára hűtőbe tesszük, majd mielőtt felvernénk a krémet, még fél órára a fagyasztóba. 3-4 percig habverővel felverjük, ekkor tesszük bele a konjak lisztet (ez az állag miatt szükséges) Ha szükséges, még fél órára pihentethetjük a hűtőben, nekem erre nem volt szükség. Megkenjük a lapokat, a tetejére, és az oldalára is kenünk, és kész is van.

Lehet természetesen kerek tortaformában (18 cm-s) is sütni a piskótát, így nő egy kicsit a sütési idő, és a kapott piskótát 3 lapra vágva  dolgozunk vele.

További verziók:
- A csokikrém alá a piskótára lehet vékony cukormentes (édesítős) lekvárt kenni.
- A csokikrémbe lecsepegtetett meggybefőttet tenni elszórtan (vagy más csokihoz passzoló gyümölcsöt)
- A tésztába gesztenye liszt helyett tehető darált dió, és a krémbe is tehetünk diót

A variációknak csak a fantázia szab határt.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a krém, és a piskóta receptje is kis átalakítással a Torta természetesen blog különböző receptjeiből származnak.






2 megjegyzés:

Luca írta...

Ancsa, szerintem írd a blogodat. Sajnos mostanában a nép teljesen leszokott a hozzászólásokról. Nem tudom miért, hiszen én is látom az enyémnél, hogy sokan megnézik. Tehát semmiből nem állna pár szót leírni....
Számosmr a blog azért hasznos, mert könnyen visszakereshetőek a dolgok benne.
A torta meg tanusíthatom valami isteni. Aki erről meg tudja állapítani, hogy palaeo az tud. Kedvenc férjem megrendeltem erre a hétvégére ... :))

ancsapancsa írta...

Nagyon tudom javasolni (a tortát)
A bloggal kapcsolatban még kitartok.