Kedveskéim!
Bár még mindíg nem vagyok a régi, azért próbálok visszakerülni a régi kerékvágásba. Mostmár környékezem a varró szobámat is.
Kezdem a visszatérést a való világba egy süteménnyel.
Recept:
100 g bio datolya
6 db tojás M-es, vagy 7 db S-es
20 g kakaópor
60 g kókuszliszt, Szafi szénhidrát csökkentő liszt keverék, Szafi süteményliszt , tápióka keményítő (nem reklámoozni akarom a Szafi termékeket, csak megmutatom, hogy miről van szó, nincs ezzel kapcsolatban semmiféle érdekeltségem) Ezeket a liszteket vegyesen ( kb 1-1 evőkanálnyi kell mindegyikből), de lehet csak kókuszliszttel is. Én a szénhidrát tartalom minimalizálása miatt használtam ezeket a liszteket.
75 g kókuszolaj
25-30 g víz
1 púpos evőkanál négyszeres erősségű édesítő
1 kk fahéj
1 tk foszfátmentes sütőpor
1 csipet só
A datolyát beáztatom, kb 1 éjszakára, de mindenképp több órára, majd az áztató levet leöntöm, és felöntöm annyi tiszta vízzel, hogy a 200 g legyen összesen a datolya és a víz, ezt krémesre turmixolom.
A tojásokat a sóval 10 percen keresztül a habverő legmagasabb fokozatán felverem. (gyönyörú habos lesz)
Ehhez adom a kókuszolajat, és a vizet, a datolya turmixot, a kimért lisztkeveréket, édesítőt, kakaót, fahéjat, és a sütőport (én a száraz összetevőket egy tálban előre összekeverem)
Én egy sütőlemezre terítve sütöttem meg 20 perc alatt 180 fokon, ebből a kisült 1,5 cm magas piskóta lapból vágtam ki a kerek csatos sütőformám méretével passzoló kört, a fennmaradó piskóta egyik részét lefagyasztottam, a "törmelék" részéből pedig somlói galuska lett.
Epres zselatinos keverék:
- eper izlés szerinti mennyiségben
- kókusztej vagy mandulatej
- édesítőszer az eper édességétől függően
- zselatin a növényi tejben feloldva
ezeket összeturmixoltam
A kisült tésztával kibéleltem a csatos tortaformámat, és ráöntöttem az epres keveréket. Mehetett egy éjszakára a hűtőbe.
Lehet rá epret is tenni díszítésként, vagy kókusztejszínből készült tejszínhabot, én most csak ilyen kis egyszerűen készítettem, csak úgy magamnak.
Készülhet bármilyen gyümölccsel, erdei gyümölcs, málna, barack stb. Idényen kívül fagyasztott gyümölcsökkel.
A piskótát szívből ajánlom mindenkinek. Többen is kóstolták, hithű paleo ellenesek is, és ízlett mindenkinek. A lányaim előszeretettel hordják el a barátnőiknek.
Sokrétűen felhasználható. A kakaót ki lehet váltani tetszés szerinti "liszttel" (mandula, dió, vagy akár a receptben használt többi liszttel), így nem kakaós lesz, hanem sima "sárga" piskóta. (ebben az esetben a fahéj felesleges, inkább használjunk vaniliát)
Bár még mindíg nem vagyok a régi, azért próbálok visszakerülni a régi kerékvágásba. Mostmár környékezem a varró szobámat is.
Kezdem a visszatérést a való világba egy süteménnyel.
Recept:
100 g bio datolya
6 db tojás M-es, vagy 7 db S-es
20 g kakaópor
60 g kókuszliszt, Szafi szénhidrát csökkentő liszt keverék, Szafi süteményliszt , tápióka keményítő (nem reklámoozni akarom a Szafi termékeket, csak megmutatom, hogy miről van szó, nincs ezzel kapcsolatban semmiféle érdekeltségem) Ezeket a liszteket vegyesen ( kb 1-1 evőkanálnyi kell mindegyikből), de lehet csak kókuszliszttel is. Én a szénhidrát tartalom minimalizálása miatt használtam ezeket a liszteket.
75 g kókuszolaj
25-30 g víz
1 púpos evőkanál négyszeres erősségű édesítő
1 kk fahéj
1 tk foszfátmentes sütőpor
1 csipet só
A datolyát beáztatom, kb 1 éjszakára, de mindenképp több órára, majd az áztató levet leöntöm, és felöntöm annyi tiszta vízzel, hogy a 200 g legyen összesen a datolya és a víz, ezt krémesre turmixolom.
A tojásokat a sóval 10 percen keresztül a habverő legmagasabb fokozatán felverem. (gyönyörú habos lesz)
Ehhez adom a kókuszolajat, és a vizet, a datolya turmixot, a kimért lisztkeveréket, édesítőt, kakaót, fahéjat, és a sütőport (én a száraz összetevőket egy tálban előre összekeverem)
Én egy sütőlemezre terítve sütöttem meg 20 perc alatt 180 fokon, ebből a kisült 1,5 cm magas piskóta lapból vágtam ki a kerek csatos sütőformám méretével passzoló kört, a fennmaradó piskóta egyik részét lefagyasztottam, a "törmelék" részéből pedig somlói galuska lett.
Epres zselatinos keverék:
- eper izlés szerinti mennyiségben
- kókusztej vagy mandulatej
- édesítőszer az eper édességétől függően
- zselatin a növényi tejben feloldva
ezeket összeturmixoltam
A kisült tésztával kibéleltem a csatos tortaformámat, és ráöntöttem az epres keveréket. Mehetett egy éjszakára a hűtőbe.
Készülhet bármilyen gyümölccsel, erdei gyümölcs, málna, barack stb. Idényen kívül fagyasztott gyümölcsökkel.
A piskótát szívből ajánlom mindenkinek. Többen is kóstolták, hithű paleo ellenesek is, és ízlett mindenkinek. A lányaim előszeretettel hordják el a barátnőiknek.
Sokrétűen felhasználható. A kakaót ki lehet váltani tetszés szerinti "liszttel" (mandula, dió, vagy akár a receptben használt többi liszttel), így nem kakaós lesz, hanem sima "sárga" piskóta. (ebben az esetben a fahéj felesleges, inkább használjunk vaniliát)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése