kedd

Egy pipa a bakancslistámon 1.

Idén nem nyaraltunk. A férjem munkája nyári idény jellegű, és ebben az időszakban neki annyit kell dolgoznia, amennyit csak tud, hiszen később már szűkülnek a lehetőségek.
Mikor szóba került, hogy néhány napra azért mégis jó lenne elutazni, akkor felvetettem, hogy nézzük meg a bajorországi kastélyokat, és az azon a területen lévő néhány egyéb látni valót.
Péntek éjjel 2 óra körül indultunk.
Az első állomás pénteken reggel 9 óra körül a Sasfészek volt. Ezt az állomást várta a férjem a leginkább, mint II. világháborús történelem rajongó. Bár én is történelem rajongó vagyok, de nem ez az időszak amit kedvelek.
Ez a helyszín igazából nem is történemlmi, hiszen csak annyi köze van Hitlerhez, hogy az 50. születésnapjára kapta, de állítólag nem is szeretett itt lenni.

Buszok visznek egy alsó parkolóból a lifthez vezető alagút bejáratához.





A lift hatalmas kb 20-25 fő a befogadóképessége. Elvileg nem szabad fotózni, stikában pedig nem túl jó képeket készítettem, úgyhogy erről nem muttok képet.
A lift egy étterem mellett teszi ki az álmélkodó túristát, aminek nyilván nem ez volt az eredeti rendeltetése, de annyira nem mélyedtem el a témában, hogy kiderítsem, mi volt eredetileg.



Engem az elénk táruló kilátás nyűgözött le.






Sokan azért jönnek fel ide, hogy túrázzanak. Mi erre nem készültünk fel, ezért csak ligh-os hegymászásra vállalkoztunk.





Felfedezhető vagyok én is a képeken:






És néhány fotót is lőttem a környező vegetációról:








A kávézóban férjem egy kis almás sütit evett, és kávét ivott, majd indultunk tovább

Második állomás a Herrenciemsee kastély volt. Ez a kastély a chiemsee tóban lévő Herrenchiemsee  (urak szigete) szigeten épült II. Lajos bajor király megbízásából a varseilles-i kastély mintájára tisztelgésül nagy példaképe a Napkirály előtt.
Prien városból indul a hajó a szigetre.
 A szigeten kikötve a kikötőtől néhány méterre egyből megvehetjük a jegyet a kastélyba. Ha megemlítjük, hogy magyarok vagyunk ezt rögzítik a gépben, és a belépés után kapunk egy kétoldalas papírt, amin a főbb tudnivalók magyarul le vannak írva, egyébként angol, és német nyelvű idegenvezetés közül választhatunk.



innen 15-20 perc séta után érhetjük el a kastélyt.
 Az erdős területről kilépve ez a látvány fogad:
A park több szökőkúttal:

 A kastély:







 Sajnos a kastélyban nem lehet fotózni, ezért a belső térről nem tudok saját képeket mutatni. Az alábbi képek vásárolt képeslapok beszkennelve.
Az elkészült szobák hihetetlen pompával lettek berendezve. Aranyozott stukkók, márvány, porcelán, bársony, festmények a köbön.

A versaillesi kastély tükörtermének másolata (kicsit túl is teljesített másolata)
A Napkirálynak berendezett hálószoba

Több tonnás csillárok

Az étkezőben un. terülj-terülj asztalkám, amit egy lift segítségével lehetett le és felemelni, így az asztal már teljesen tálalva emelkedett az étkezőbe, majd az étkezés végén lesüllyesztették.

 Ezt a berendezési tárgyat a Linderhof-i kastélyban is alkalmazta II. Lajos.
Lépcsőház:
Előszoba:
Tanácsterem:
Lajos hálószobája a kedvenc színével (királykék)


 Fürdőszoba:


A kastély pénzhiány miatt félbe lett hagyva, és soha nem lett befejezve. Ez kívülről nem látszik. Érdekes volt átlépni a káprázatos pompával berendezett szobákból, a vakolatlanul maradt tégla falak közé. Itt az ablakon keresztül látszanak a vakolatlan falak:

Egy könyvből ollóztam ezt a képet az elkészületlen lépcsőházról:
Ablakon befotózva:

Jól látszik, hogy a fentebb már mutatott lépcsőház szimetrikus mása lett volna, ha befejezik.
 Végül újra hajóra ültünk, és vissza hajóztunk Prienbe.
 Mielőtt a hajó ráfordult volna a kikötőre, még vethettünk egy utolsó pillantást a kastélyra.
Alapvetően nem az én ízlés világom ez a stílus, de hihetetlen élmény személyesen belépni ezekbe a termekbe. Ha próbálom kívülállóként szemlélni a fentiekben leírtakat, és a képeket, és azt gondolom, hogy a képek nem adják vissza azt a hatást, ami alá személyesen kerül az ember, ha ide ellátogat. Részemről én még mindig a hatása alatt vagyok, leírásokat olvasgatok, utána nézek a II. Lajos történelmi korának.
Az internet korában szerencsére rengeteg leírás áll rendelkezésünkre. Többek között ezt a leírást elég jónak tartom.

Másnap az egész út fő célpontját vettük irányba a mesebeli Neuschwanstein várat melyet szintén II. Lajos építtetett, és az ugyanazon a településen lévő Hohenschwangau várat, ahol II. Lajos nevelkedett.
Erről egy későbbi bejegyzésben írok majd.


szerda

Paleo csokitorta

Megosztom a legutóbbi paleós sikerélményemet.

Csokitortát készítettem.

A recept:
A piskóta:
100 g cukor nélkül aszalt datolya (nem is értem, hogy miért cukrozzák egyes készítők, mikor nagyon magas cukortartalmú gyümölcs)
6 db tojás
20g Szafi CH csökkentett liszkeverék
15 g kókuszliszt
15 g gesztenye liszt (vagy zöldbanánliszt)
10 g tápióka, vagy nyílgyökér liszt
20 g kakaópor
75 g kókuszolaj
25 ml(g) víz
1 púpos ek 4× erősségű édesítő (vagy ennek megfelelő valamilyen édesítő)
1 kk fahéj
pici só
1 tk foszfátmentes sütőpor

A datolyát egy éjszakára vízbe áztatjuk, majd az áztató vizet leöntjük, a gyümölcs súlyát 200 g-ra vízzel kiegészítjük, és leturmixoljuk (aprítógéppel, vagy merülőmixerrel) teljesen pépesre.
A tojásokat szétválasztás nélkül 10 percen keresztül a habverő legmagasabb fokozatán felverjük pici sóval, ezután mehet bele a datolya pép, a lisztek, kakaó, olaj, édesítő. Kapunk egy aránylag híg masszát.
Egy tepsin sütöttem meg 175-180 fokon 20 25 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük. Kb 1 - 1,5 cm magas piskóta lapot kapunk. Ezt kihűlés után 3 részre vágjuk, megkenjük a krémmel, a sütit tetejére, és oldalára is jusson krém (Jut!)
Ez a piskóta az a piskóta, amiről egy antipaleós sem mondja meg, hogy paleós.
Érdemes előre megsütni, és lefagyasztani, tökéletesen használható felengedés után.

A krém:
1 tábla étcsoki (100 g) 90 % feletti kakaó tartalmú (szója mentes, cukor mentes, tejmentes)
2 kis doboz cocomas
1 ek 4× erősségű édesítő, vagy ennek megfelelő eritrit vagy más édesítő (ebből kb 3-4 ek. kell majd, de kóstolni kell)
1 tk fahéj
1/2 tk konjak liszt
Mehet bele ízlés szerint: rum(aroma), vanilia kivinat, stb ízlés szerint, ami a csokihoz passzol

Gőz fölött a csokit, és a cocomast egyneműsítjük, beletesszük az édesítőt, és az egyéb ízesítőt, 1 éjszakára hűtőbe tesszük. 3-4 percig habverővel felverjük, tehát habosítjuk, levegőt viszünk a krémbe. Ekkor tesszük bele a konjak lisztet (ez az állag miatt szükséges, de ha nincs, szerintem nem dől össze a világ) Ha szükséges, még fél órára pihentethetjük a hűtőben, nekem erre nem volt szükség. Megkenjük a lapokat, a tetejére, és az oldalára is kenünk, és kész is van.

Lehet természetesen kerek tortaformában (18 cm-s) is sütni a piskótát, így nő egy kicsit a sütési idő, és a kapott piskótát 3 lapra vágva  dolgozunk vele.

További verziók:
- A csokikrém alá a piskótára lehet vékony cukormentes (édesítős) lekvárt kenni.
- A csokikrémbe lecsepegtetett meggybefőttet tenni elszórtan (vagy más csokihoz passzoló gyümölcsöt)
- A tésztába gesztenye liszt helyett tehető darált dió, és a krémbe is tehetünk diót

A variációknak csak a fantázia szab határt.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy a krém, és a piskóta receptje is kis átalakítással a Torta természetesen blog különböző receptjeiből származnak.