szerda

Rómeó és Júlia

Lányaim kötelező olvasmánya idén. Valljuk be, bármilyen klasszikus is, a mostani fiatalokat nem köti le olvasva. Ezért elég nehezen bár, de végül sikerült megszereznem a szerintem legjobb filmbeli feldolgozását, méghozzá Franco Zeffirelli 1968-as rendezésében (velem egyidős), hogy felkeltsem az érdeklődésüket.
Leültem, hogy a DVD minőségét leellenőrizzem, de magával ragadott a látványos feldolgozás, hogy a zenéjéről ne is beszéljek.
Kisebbik lányom Rómeót alakító Leonard Whiting  és egy mai tini bálvány Zac Efron közti hasonlóságra figyelt fel. És tényleg! Ahogy az előbb képeket kerestem a google-ban több olyan találatot is felhozott a gépem, ahol egyenesen egymás mellé teszik a két képet, úgyhogy nem mi vagyunk az elsők, akinek feltűnt. Ez a hasonlóság a kötelező olvasmány szempontjából talán előnyre is fordítható.

Mindenesetre kár, hogy ilyen nehezen lehet csak megszerezni, és kereskedelmi forgalomban nem is kapható ez a feldolgozás.



Nem tudom a beágyazást összébb nyomni, ha rákattintotok, megnyílik a videa.hu, ott élvezhetően végig nézhető.

No. Viszont nem szeretnék elfelejtkezni a többi feldolgozásról sem, pl. a drámából készült musicelről sem, amit évekkel ezelőtt volt szerencsénk látni. Az is nagyon tetszett.
Találtam a You Tube-on erről is videót:


Illetve a  Leonardo DiCaprio főszereplésével (érdekes! vajon kritérium, hogy Leonard(o) keresztneve legyen a Rómeót alakító színésznek? :-)készült változat is nagyon jó. Ez modern környezetbe ágyazza a történetet, ezzel talán közelebb hozva a mai fiatalokhoz.

1 megjegyzés:

Luca írta...

Imádom a zenéjét. Ez szólt az esküvőnkön is