szombat

Fasirt

Ma fasírtot készítettem. Megmondom őszintén, nekem eddig soha nem sikerült olyanra, amilyet anyukám süt, de kiegyeztem volna én azzal is, ha csak megközelíti anyuét, de nem.
Ma már előre vert a víz, amikor elkezdtem a húst ízesíteni. Ismét megnéztem néhány receptet az egyben sült fasírt (alias stefánia vagdalt) témában, de nem lettem okosabb. Mindig ezeket a fűszereket használom, mégsem lesz olyan amilyenre szeretném.
Nos végül neki veselkedtem.
majd 1 kg darált lapockát vettem, ebből 2 rúd fasírtot terveztem. Tettem hozzá sót, borsot, fűszerpaprikát, őrölt köménymagot 4 gerezd fokhagymát, 1,5 fej hagymát dinsztelve, 2 tojást, 1 szikkadt, tejben áztatott (és kinyomkodott) zsemlét és egy kis vegetát. Közben keményre főztem 10 tojást. Kóstolgattam a nyers masszát, de valami hiányzott. (ez ugye eddig is így volt) egy hirtelen indíttatástól vezérelve löttyintettem bele egy kis szójaszószt. Kicsit meg is ijedtem a bátorságomon. Kóstolás: hmmm egész jó, de még mindig hiányzott valami. Valami, amitől karakteresebb lesz az íze. Citromhéj! előkaptam egy citromot, alaposan lesikáltam, és az egész gyümölcs héját bele reszeltem a hús masszába. És IGEN! Végre ízlett. Az állagán még + 1 nyers tojással korrigáltam, aztán elkezdtem felépíteni a rudakat. sütőpapírral bélelt tepsiben leterítettem a massza felét (kicsit kevesebbet) úgy hogy két rúd talapzata legyen meg. Ebbe kis vájatot alakítottam ki a kanállal, ebbe sajt szeletkéket fektettem, és a tojásokat (végükből levágtam), majd betakartam a massza másik felével. tetejére bacon darabokat tettem, mentek a sütőbe. Már a sülő hús illatán is érezhető volt, hogy ez pikánsabb lesz, mint szokott. Alig tudtam kivárni, hogy szeletelhető, kóstolható legyen. Kóstolás után már tudtam, hogy megtaláltam a saját fasírt receptemet. ISTENI! Ezentúl mindig így készítem.

Az egyik rudat teljes lehűlés után lefagyasztottam, mert szilveszterre tervem van vele, de nem akartam kockáztatni, hogy addig arrébb mászik a hűtőben. Ha úgy sikerül majd a szilveszteri csavar, ahogy tervezem, majd arról is beszámolok.

A szoba felújítás készültségi foka: spaklival lekapart fal, le lett glettelve, száradás után csiszolva, végül 2 rétegben festve. Most szárad.

Mi itt ülünk nagyobbik magzatommal a nappaliban. A nappali tejes berendezése ki lett egészítve 1 db felfordított ággyal, 1 szintén felfordított ágynemű tartóval, 1 db sarok íróasztallal, néhány életnagyságú plüss kutyával, 1 db szekrénnyel, néhány takaróval a fotelokban. Kb egy TV képernyőnyi cső nyújt rálátást a TV-re. Kis átrendezés után. Előtte csak a TV képernyő felső 10-15 centije volt látható. Mindkettőnk ölében 1-1 laptop. Szóval Hawaii (ugyan kicsit a nyomortanyás része Hawaii-nak ....) Holnapra remélhetőleg javul a helyzet.


1 megjegyzés:

mibolyka írta...

Fantasztikus vagy! Muszáj neked mindent átvariálni? :)
Nagyon finom lehetett az a fasírt mert küllemre csodálatos.