kedd

Répatorta I. paleósan (nanáhogy!)

Apukám kórházban van. Nem akarok senkit terhelni ezzel, csak azért tartottam fontosnak említeni, mert ez jelentősen csökkenti az egyébként is szűkös időkeretemet. Nem panaszkodom.
Tegnap, mikor a kórházi látogatás, és vásárlás után jó későn haza értem, az első, amit megláttam, az asztalon kb 1,5 kg durvára reszelt sárgarépa volt. Kaptuk. Na jó, de mit csináljak vele? (este 8 körül)
A másnapi (mai) ebéd megfőzése, és a kenyerem megsütése közben elhatároztam, hogy sütök egy répatortát.

A recept internetes találatok, és a saját ötlet zanzásításából a következő:
300 g répa (aprító gépben darálva amilyen finomra csak tudtam)
150 g dió (szintén aprító gépben darálva)
2 csapott evőkanál négyszeres erősségű édesítő
20 g tápióka keményítő
1 evőkanál tojásfehérjepor
1 evőkanál bambuszrost liszt
4 tojás
fél csomag foszfát mentes sütőpor ( kb 1 púpos teáskanál)
1 kezeletlen citrom reszelt héja
fél citrom leve
Ezeket összekevertem, szilikonos torta formába öntöttem, és megszórtam néhány szem aszalt meggyel (elhagyható, nekem épp a kezem ügyébe került, míg vártam hogy a kenyeret kivehessem a sütőből, és betehessem a sütit)
35 percig 180 fokos sütőben megsütöttem.

Ízre a dió íze dominál leginkább, a répa miatt kevés édesítést igényel, amit a citrom fanyarsága kikerekít. Nem paleós kollegáknak is nagyon ízlett.

Még maradt répa, úgyhogy szerintem további kísérletezés várható.

10 megjegyzés:

Anna írta...

Szia! csak egy kérdés: a bambuszlisztet hogy használod?
Csak kiegészítésként vagy főállásban is? Átlagban mennyit? Itt nézegetem itthon a hűtőben, de nem tudom, mire használjam!
Pizzatésztának vettem (paleoósnak), gondoltam, gombával jó lesz, de bizonytalan lettem: füvet csak a kérődzők esznek... Biztos, hogy nekünk nem árt?...

Köszi, ha tudsz válaszolni...
Anna

Luca írta...

Nagyon jól néz ki. Ki fogom próbálni. A bambuszliszt helyett majd valami mást teszek bele.

Anna írta...

Lehet kapni bioboltban. Azt mondják, ropogóssá teszi a "tésztát". Csak még én nem tudom, hogy hogy kell használni... :)

ancsapancsa írta...

Kedves Anna!
Még soha nem használtam "főállásban" inkább kiegészítőként kb a teljes "liszt"mennyiség kb 10%-ig. Pl. ajánlani tudom ezt a receptet: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1690090844538861&set=a.1598721593675787.1073741826.100006138857321&type=1&theater (remélem jó lesz a link) Ha nem nyílna meg a link a recept: ünnepi kenyerem.
Recept:
80 g őrölt mandula
35 g Szafi Fitt útifű maghéj
1 egész tojás
6 db tojásfehérje
30 g Szafi Fitt kókuszolaj
110 g víz
2 ek. almaecet vagy bio citromlé

Ezeket krémesre turmixoljuk majd belekeverünk:
30 g Szafi Fitt tápiókalisztet
20 g tojásfehérjeport
18 g bambuszrostot (2 púpos ek.)
6 g Szafi Fitt konjaclisztet (1 tk.)
4 g sót
1 csomag paleo sütőpor keverékét

15 percet hűtőbe rakjuk. Vizes kézzel megformázzuk, magvakkal megszórjuk (elhagyható). Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 200 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 10 percig, majd 180 fokon 40 percig sütjük.
A kenyér súlya 494 g. Vastag héjú, szellős bélzetű.

Bár olvastam már olyan receptet ahol a nocarb rostmix-et (ez nem csak bambuszrostot tartalmaz) szinte 100%-ban használták. Pl.: http://mozduljanyu.blogspot.hu/2015/07/nocarb-pizza-rostlisztbol.html
Szerintem bátran kísérletezz vele.

Szerintem a rost fontos a szervezetünknek. Mióta paleózom, a szervezetem azonnal válaszol, ha valami nem paleo kompatibilisat eszem. Pl sajt (a parmezánt sem tűri az emésztésem) ezekre a kenyér, és süti félékre nem jelez.

ancsapancsa írta...

Kedves Anna!
Még soha nem használtam "főállásban" inkább kiegészítőként kb a teljes "liszt"mennyiség kb 10%-ig. Pl. ajánlani tudom ezt a receptet: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1690090844538861&set=a.1598721593675787.1073741826.100006138857321&type=1&theater (remélem jó lesz a link) Ha nem nyílna meg a link a recept: ünnepi kenyerem.
Recept:
80 g őrölt mandula
35 g Szafi Fitt útifű maghéj
1 egész tojás
6 db tojásfehérje
30 g Szafi Fitt kókuszolaj
110 g víz
2 ek. almaecet vagy bio citromlé

Ezeket krémesre turmixoljuk majd belekeverünk:
30 g Szafi Fitt tápiókalisztet
20 g tojásfehérjeport
18 g bambuszrostot (2 púpos ek.)
6 g Szafi Fitt konjaclisztet (1 tk.)
4 g sót
1 csomag paleo sütőpor keverékét

15 percet hűtőbe rakjuk. Vizes kézzel megformázzuk, magvakkal megszórjuk (elhagyható). Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és 200 fokra előmelegített sütőben, légkeveréssel 10 percig, majd 180 fokon 40 percig sütjük.
A kenyér súlya 494 g. Vastag héjú, szellős bélzetű.

Bár olvastam már olyan receptet ahol a nocarb rostmix-et (ez nem csak bambuszrostot tartalmaz) szinte 100%-ban használták. Pl.: http://mozduljanyu.blogspot.hu/2015/07/nocarb-pizza-rostlisztbol.html
Szerintem bátran kísérletezz vele.

Szerintem a rost fontos a szervezetünknek. Mióta paleózom, a szervezetem azonnal válaszol, ha valami nem paleo kompatibilisat eszem. Pl sajt (a parmezánt sem tűri az emésztésem) ezekre a kenyér, és süti félékre nem jelez.

Anna írta...

Köszi, hát jó, majd próbálkozom... Még megkérdem a gyártóját is, hogy mit javasol...
Én nem használok tápióka-lisztet, meg útifű maghéjat, a magas szénhidrátterhelés és a lektinek miatt. Az utóbbiért aggaszt a bambuszrost is...
A konjak liszt...hát!... sajnos kertész vagyok civilben és ő a világ legbüdösebb virága! A döglegyek porozzák, hát egyék csak ők!

Mi megvagyunk kenyér nélkül, csak a lángos és pizza miatt megy a kísérletezés. Kipróbáltam a Posta Reni húskenyerét, meg a húsalapú pizzalapját, érdekes lett! A bambuszt oda gondoltam lazítónak abban az esetben, ha nem okoz emésztési gondokat. Ezért kíváncsiskodok...

Miért kell egy 40 dekás kenyérhez ennyiféle liszt? A lisztkeverékekben meg még akármi is lehet... nem gondolod?
Én zöldséglisztet szoktam nyáron itthon gyártani: lereszelem, megszárítom, megőrlöm... tököt, káposztát, cukkinit (néha mást is). Lángoshoz, paleocsintához, piskótához, császármorzsához kitűnő, gyors és szerintem jobb, mint az olajos magőrlemények (amikben fitátok vannak szép számmal). Aránylag alacsony a Ch, nem hizlal. Legsemlegesebb a cukkini, édesnek és sósnak is jó. Most drága, de ha olcsó lesz, próbáld ki.
Üdv! Anna

ancsapancsa írta...

Bocs, hogy megint ilyen késve reagálok, de a számítógépes anomália, apukám kórházi tartózkodása mellé beszereztünk családilag egy jó kis hányós f..ós vírust. Mára normalizálódtam úgy,ahogy.
Cukkinit én is nagyon szeretem. Bár én sem vagyok nagyon nagy kenyér fogyasztő (régen sem voltam az) de azért egy ilyen 40 dekás kenyeret hetente megsütök, ez nekem elég is egy hétre. Reggelente pár hajszál vékony szeletet eszek belőle szendvicsként, ez nekem nem befolyásolja a súlyomat, amit végül is a paleo főbb irányvonalainak betartásával kb 4 hónap alatt elértem, és azóta is tartok. Ez alatt az idő alatt normalizálódtak azok az értékeim is, amik kissé magasak voltak a paleo előtt, és a doki már gyógyszer szedést helyezett kilátásba.
Persze folyamatosan változnak az anyagok, amiket használok, például a legutóbbi amit hanyagolok a tápióka, mióta olvastam róla, hogy nem is olyan jó. Ez a szárított zöldségliszted nagyon tetszik. Majd én is megpróbálom.

Anna írta...

Apukádnak jobbulást kívánok!
A kórház a legrosszabb hely, ahol csak lehet!!!:(

A pirított dió nagyon jó hasfogó, összeszed mindent. Meg a finomra reszelt alma, de evés előtt hagyd, hogy a levegőn megbarnuljon. Én ilyenkor nem kockáztatok, Bolus Adstringens (ez egy tablettázott földpát, nem vegyszer)mindig van itthon. Porban is lehet kapni, Neurosan a neve, olyan mint a gipsz... :((előfordulási helye: bioboltok)

Esetleg nézz szét az én blogomon. A cukkinilisztnek nemcsak receptje van, kiszámoltam a szénhidrát tartalmát is. De vannak még ötletek...
Már 6 éve paleózom, azóta sok mindent kitaláltunk már. Leginkább magyar alapanyagokból, régi hagyományokat felhasználva...
http://paleol-dal.blogspot.hu/

Jobbulást! Szia!

ancsapancsa írta...

Kedves Anna!
Köszi a jó tanácsokat! A blogodon nanáhogy körülnéztem (már korábban is jártam nálad). Sok jó ötletet találtam, amit alkalmazni is fogok.
Apukámat holnap műtik, ami egy jó hír, mert több orvos is lemondott már róla, hogy az érszűkületes lábán javítani tudnának, enélkül pedig sajnos előbb utóbb az amputáció lesz az egyetlen út, amit persze nagyon nem szeretnénk. Szóval most nagyon bizakodóak vagyunk.

Üdv: Anikó

Anna írta...

Van egy csudadrága orvostechnikai készülék, aminek a rendszeres használatával lehet serkenteni a vérkeringést és így az öngyógyulást... javítja az immunrendszert is, stb. A cukorbetegség szövődményeit is gyógyítják vele. Vehető vagy bérelhető. Én javasolnám a használatát, akár az egész családnak. Vitalizál. Napi 1-1,5 órát kell rajta pihenni... be lehet osztani.
Nézz utána, itt a honlapjuk: http://www.bemer3000.hu/
vannak jó kis magyarázó videók is.
A műtétet talán meg lehetett volna előzni vele, a műtét után elképzelhető, hogy kell valamennyit várni, de meg tudod kérdezni. Egy orvos-mérnök házaspár forgalmazza nálunk. Ők vezetik a BEMER központot...
Apukádnak szorítok, hogy jól sikerüljön a műtét és hamar hazakerüljön.
Szia!