hétfő

Hétvégi piszmogásom / apró fecnik hasznosítása

Új eszközeim kipróbálásával töltöttem a 7végét, ezért számítógép közelbe sem kerültem. Varrtam (még a szélét el kell dolgoznom ferde pánttal)egy űlőpárnát a bejárati ajtó melletti padunkra. Mégpedig csupa szabászati hulladéknak is minősíthető icici pici háromszögből.

Mutattam már, hogy új takaró készül Ibolyától kapott cicás anyag felhasználásával. Ehhez a blokkhoz szükséges 8 db alap (háttér) színű 9 × 9 cm-s négyzet, és 8 db 6,5 × 6,5 cm-s és 1 db 9 × 9 cm-s a csillag színét adó anyag.


Tehát:

A 6,5 × 6,5 cm-s négyzetek átlóját megrajzoljuk, ebben a vonalban fogunk varrni

Felhelyezzük a 9 × 9 cm-s négyzet egyik sarkához:

És levarrjuk a varratot:


A felesleges darabot levágjuk:

A varrást megvasaljuk, és a négyzet szemközti oldalán a műveletet megismételjük:





Ezt 1 blokkon belül 4× ismételve 4 ilyen négyzetünk lesz.
A többi felsorolt hozzávalót a következő elrendezés szerint összevarrjuk:



 A múltkor mutatott blokkokon kívül varrtam még jó néhányat (így is kell még jó pár), és a lehulló kis háromszögek miatt egyre jobban fájt a szívem. Végül azt a megoldást válaszottam, hogy az átló mentén már nem egy, hanem két varratot készítettem, kb akkora távolságra egymástól, ami 2 varrásszélességre elegendő, és a két varrat közti rész közepén elvágva, a varrásszélességet szétvasalva kaptam blokkonként 8 db kb 4,5 × 4,5 cm-s négyzetet (kicsit nagyobbat, de az új eszközeimmel erre a méretre igazítottam ügyelve, hogy az átló átló maradjon)
Azt addig forgattam, amíg a lenti forgó mintával elégedett nem lettem, és össze is varrtam a pici négyzeteket.


Mivel a csillag ágát adó kicsi négyzet felvarrásakor a második átló nálam nem a varrásban metszette az 1.-t (szándékos, mert én nagyobb ágú csillagot akartam, mint az eredetin) ezért a 2 forgó közül az egyiknek pici közepe is lett. (remélem érthető, hogy mit akarok mondani)
 1 blokk, és a maradékából szabott két pici blokk (és az összes hulladék, ami varrás (inkább vágás) közben keletkezett:

A sok pici forgót keretbe foglalva lett belőle egy  majdnem 1,5 méter hosszú, és 35 cm széles párna, ami éppen megfelelő lett a cipőhúzó padunkra:


 Közelebbről:

Még a szélét el kell szegnem, és használatba is vesszük.

8 megjegyzés:

Tiffanylda írta...

Baromi jó lett! Tökre irigykedem, komolyan! Hogy nekem miért nincs időm????
Nagyon jó, hogy részletesen leírtad, elmentem és egyszer megcsinálom ezeket a négyzetkéket, aztán valamit összeállítok belőlük! Szuper, gratulálok!!!:)

Luca írta...

Ancsa, nagyon belejöttél ebbe. Szuper lett. Használd egészséggel az új szerszámaidat!

Gabryella írta...

hah! nem semmi vagy!! Nagyon jó!

ancsapancsa írta...

És ezek csak a már elkészült csillag blokkok maradékai, de ahányszor kipakolom a kész csillagokat a parkettára, és rendezgetni kezdem, valahogy mindíg nő az elkészítendő csillagok száma. Tegnap esti rendezkedés után még 13 csillag vár rám. (kicsit már unom!) Összesen 35 csillagra lesz szükségem. Utána még találnom kell egy anyagot, ami a blokkok közti keretet adja majd, ezt még nem sikerült kitalálnom, ha megtaláltam a megfelelőt, a varrás, az nem igényel sok időt, de utána a tűzés már igen! Talán jövő decemberre elkészül :-)

F.Gina írta...

Nagyon jó lett, csak azt nem értem, hogy miért ferde pánttal akarod elszegni ?

ancsapancsa írta...

Eredetileg úgy terveztem, hogy a foltvarrott fedlap alá egy réteg flíz, és az alá hátlap, ezt kézzel tűztem. Ezt nekem ferde pánttal szegni a legegyszerűbb. Végül azonban úgy határoztam, hogy az egy réteg flíz nem lesz elegendő egy űlő párnának, hogy megfelelő komfort fokozatot biztosítson, ezért párna huzat szerűen oldottam meg, és teszek bele egy kb 1 cm vastag szivacsot.

Varga Györgyi írta...

Szia Ancsapancsa! Nagyon klassz lett! Arról nem is beszélve mekkora ötlet az amúgy leeső háromszögeket eleve összevarrni! Ha a sajátod nem vitás, hogy géniusz vagy, ha másé akkor rendkívül tanulékony :o). Én az utóbbi kategóriába tartozom! Köszönöm a remek ötletet. Én is hasznosítottam párat a leeső anyagaimból : www.angelpatches.blogspot.com -on megnézheted, ha kedved támad hozzá.

Monica írta...

Hűű, köszönöm szépen ezt a részletes és gazdag leírást! Éppen erre volt szükségem!