kedd

Hát itthon vannak

Írtam, hogy tervezem egy új varrógép vásárlását, amit egyrészt azért jól meg kell fontolni, másrészt az anyagiakat is meg kell teremteni, ezért ez a lépés egyenlőre, és még egy kis ideig nem fog bekövetkezni. Mivel úgy éreztem, hogy a régi gépemmel, amit még anyósomtól örököltem eddig elég jól elboldogultam, ezért továbbra is vele varrogattam, mígnem bekövetkezett egy kisebb hiba, ami azért szakember közreműködését igényelte. Bevallom, hogy gépem hajlott életkorára tekintetel, nem is bíztam benne, hogy találok műszerészt, aki megfelelő alkatrészbázissal rendelkezik ezeknek a gépeknek a javítására, ezért első körben a már kinézett gép hitelfeltételeit tanulmányoztam, amikor arra gondoltam, hogy azért a szervízelésnek is adok egy esélyt, és valóban! Az internet csodája: google keresőbe begépelve az első oldalon felhozott találatok közül még válogathattam is. Végül a megérzésemre hagyatkozva kiválasztottam az egyiket, akit felhívtam. Még aznap este ki is szállt a helyszínre, és elsősegélyben részesítette régi Naumann gépemet. További gyógykezelést nem is igényelt a gép. Egy rugó tört el benne, azt kicserélte, alaposan ki lett tisztítva, és működött is mint a schaffhausen. Van egy másik gépem, szintén az NDK ipar remeke (és itt nem ironizálok) Veritas a márkája, de szintén a Naumann gyártotta. Ez a szegény éveken át a padláson volt száműzetve, mert a orsótokja (alias bobin) eltörött, és azt gondoltam, hogy tuti nem kapok hozzá alkatrészt. Most, hogy két szék közt a pad alá kerültem varrógép ügyben, előadtam a kedves műszerésznek ezt a problémámat is, aki számomra váratlanul teljes természetességgel közölte, hogy van hozzá orsótok, de az évek során tétlenségre kényszerített gép áttisztítását, átolajozását is javasolná (mit tagadjam szegénykém tényleg nem volt a toppon), ezért elvitte magával, hogy műhely körülmények közt alapos munkát tudjon végezni. Tegnap délelőtt egyeztettük az időpontot, és este vissza is hozta kitisztítva, felolajozva, ékszíj cserélve, orsótokkal.
Ennek a Veritas gépnek az az előnye feltétlenül megvan, hogy van asztala, ezért a varrógép az asztal síkjában van, sokkal kényelmesebb vele a varrás, míg a másik, egy hordozható kivitel. Viszont sajnos Veritas pajtás nem rendelkezik öltéssűrűség beállítási lehetőséggel, ami az aplikálós munkáknál nekem feltétlenül szükséges, úgyhogy a két gépet szinkronabn fogom használni.

A varrógép hajlott korán, és megbízhatóságán elmerengve eszembe jutott egy másik példája az NDK termékek megbízhatóságának. Még 18 évesen ( 25 éve!) első önnálló külföldi utazásom alkalmával (barátnőimmel látogattuk meg az akkor éppen kelet-német Drezda, Lipcse, Erfurt, Weimar városait, örök élmény marad) vásároltam egy NDK turmix gépet  - mondhatnám - de nem turmix gép volt, csak egy konyhai kézi mixer (dagasztó karral, és merülő mixer feltéttel) Nos ez a gép a mai napig harc képes, egyetlen egyszer sem volt szervízben. Kb 5 éve elkezdtem aggódni, hogy mi lesz, ha hirtelen jobb létre szenderül, és esetleg én ott állok a félig felvert tojáshabbal, ezért vásároltam egy másik gépet. Márkáját nem mondom. Nos, ezt az új gépet szívből utálom, és pedig azon okból, mert a gép tervezői nem gondoltak arra a szituációra, amikor egy házi asszony esetleg tojás (vagy tejszín) habverés közben szórná a tálba a porcukrot. Mivel a gép motorjának szellőző/ kifújó nyílása a gép elején található, ezért ezekben az esetekben príma egyenletes porcukor réteget bírok képezni a konyha teljes felületén, míg ez a régi gépemmel nem fordolhatott elő, hiszen ez a nyílás a gép azon részén van, ahol nem szoktak porcukrot szórni. Sajnos azonban a régi gép egyik habverő karja eltörött, ezért kénytelen vagyok az újat használni ( minden másra kivállóan alkalmas a régi)

Nos ennyit az NDK ipar remekeiről.

3 megjegyzés:

Luca írta...

A sógornőmnek pont ilyen Neumannja van. Az is működik rendesen még. Nekem is volt ilyen turmix gépem. Jobban mondva az anyukámnak, aztán én megörököltem. Még ide is kihoztam. Tán 3 éve ment tönkre, akkor vettem a Lidl-ben egy hasonlót. Olcsó volt és nagyon szeretem.

Ági írta...

Jót kuncogtam! 1984-ben ugyan ilyen (még színre is) robotgépet vásároltam NDK-ban, sőt a varrógégem - Veritas- is megvan. Igaz nem asztali kivitelben. Vigyázz rájuk, ezek még kincsek! Bár a robotgépem már megnyuvadt, a varrógépem még munkára fogható.
Ági

Névtelen írta...

NDK turmix másképpen :-)

http://musicforironing.blogspot.com/2011/01/ndk-turmix-vol-1-ddr-mixer-vol-1.html

http://musicforironing.blogspot.com/2011/02/ndk-turmix-vol-2-ddr-mixer-vol-2.html