péntek

Decoupage tutorial és JÁTÉK!!!

Az utóbbi időben felgyorsult nálunk az oliva olaj fogyasztás. Nem is értem, hogy hogy történhetett :-), de ha figyelembe vesszük újabb  hobbymat (szappankészítés), akkor mindjárt érthetővé válik.
A kiürült üvegeket nem dobom ki. Nem én lennék. Ez nálam elvi kérdés. Még a zöldborsós üvegeket sem. Épp a múlt héten barteloltam el egy nagyobb mennyiséget, 10 kg paradicsomért (mondjuk az igazsághoz hozzá tartozik, hogy önzetlenül oda adtam egy ismerősnek, aki sokat főz be, kertje is van, földje is, és ő érezte úgy, hogy viszonoznia kell egy kevéske paradicsommal) régebben méhész ismerősömnek adományoztam őket, de újabban van valami előírás, hogy csak egy bizonyos üvegbe tölthetik a mézet.

Na de kanyarodjunk vissza az olivás üvegekhez. Tehát nem dobom ki.
 Egy új ismerősömnek - aki érdeklődik a decoupage iránt - megígértem, hogy készítek egy üveget, és a munka fázisait fényképesen dokumentálva, kommentálva próbálok neki segíteni, hogy megkönnyítsem számára az első lépéseket. Itt teszem közzé a leírást, hátha másoknak is a segítségére lehetek.

Tehát:
Az üveget kimossuk, leáztatjuk a cimkét, az üveg szájánál (a kupak alatt) lévő fém izét leoperáljuk, és az üveg felületét zsírtalanítjuk (ecetes papírtörlővel, vagy ablakmosóval áttöröljük)
 Jöhet az alapozás. Én gessoval alapoztam, de a Pentacolornak van egy alapozó festéke, az is jó erre a célra. Én az üveget soha nem festem ecsettel (van aki igen), mert a festett felület csíkos lesz, inkább szivacs ecsettel tunkoló mozdulatokkal viszem fel a festéket. Nem győzöm hangsúlyozni az alapozás fontosságát!

 A lealapozott üveget hagyjuk megszáradni. (én közben kimentem a kertbe, és elültettem azt a pár tő levendulát, amit névnapomra kaptam egy barátnőmtől)
Száradás után mehet rá a festék homok színű akryl-t használtam (fényviszonyok miatt nem annyira látszik)
 A kupakot is. (még nem tudom, hogy rá kerül-e, de biztos ami biztos)
 Hosszas válogatás után kiválasztottam a papírt, amit ráragasztottam. Az írásosat körbe égettem, hogy erősítsem a régies jelleget.
 A papírt vízbe mártottam, jól átáztattam, majd a felesleges vizet papírtörlővel felitattam.
Felragasztottam (a papír alá az üvegre is, és a papírra is kentem ragasztót)
 Jöhet a virág (én nyomtattam, sima géppapírra lézer nyomtatóval még régebben és mázlimra ki is volt vágva) (imádok vágdosni, és ezt még én vágtam ki régebben, nem a jótündérek voltak)
Szeretnék mindenkit arra bíztatni, hogy vágáskor a lehető legpontosabban kövesse a mintát, mert szerintem nincs annál rondább, ha vaki éppenhogy próbálja követni a minta kontúrját, esetleg bele is vág.
Tök véletlen, hogy az előző bejegyzésemet is ezzel a mintával díszítettem.
 Tehát a vizes motívumról leitatjuk az összes vizet
 És felragasztjuk. Ha szalvétát használtam volna, akkor nem engedtem volna a szöveges mutívumra, mert a szalvéta alól átütne az alatta lévő szöveg.
 A másik oldalára is került minta, de azt most nem mutatom.
Hagyjuk száradni, vagy hajszárítóval rásegítünk.
 És jön az un pittorico / árnyalás
A minta megfelelő részein, a szélénél, a mintával megegyező (talán egy kicsit erősebb árnyalatú) színnel húzunk egy csíkot nagyon vékon (1-2-es méretű ecsettel), majd azonnal szivaccsal - ütögető mozdulatokkal - el is oszlatjuk a színt a mintától távolodva egyre halványabban (látjátok nekem ott van a kezemben a szivacs is, és az ecset is. A rákent festék gyorsan szárad, ezért gyorsan kell eloszlatni.
 A papír égetett szélére ráerősítettem egy kis barnával, a rózsánál a rózsaszín 3 árnyalatát használtam, a leveleknél zölddel, és a végén egy kis barnával "öregítettem".
 Aki nem rendelkezik mindenféle extra anyagokkal, mint pl a finomvonalas repesztő, az itt adhat egy - két lakkréteget a műnek, és kész is van.

Én azonban még repeszteni is akartam, így folytattam a munkát. Felkentem a finomvonlas repesztő 1. fázisát a felületre, és tegnap este (éjjel, éjfélkor) magára is hagytam üvegemet, hogy hagy száradjon, én meg nyugovóra tértem. A repesztő első fázisa ilyen tejszerű színt ad neki. nem kell megijedni, színtelenre szárad.
 Másnap reggel (azaz ma hajnalban munkába indulás előtt) felvittem a repesztő 2. fázisát (bocs erről nem készült kép) és intenzív hajszárítózással késztettem gyorsabb száradásra
A megszáradt 2. fázis gyönyörűen megrepedt, ezekbe a repedésekbe umbra antikoló pasztát kentem ronggyal, a felesleget amennyire csak lehetett visszatöröltem, ami pedig rajta maradt, az csak az antik jelleget erősítette.

 Lelakkoztam sellakkal ( a finomvonalas repesztő után csak oldószeres lakkot használhatunk, és nekem ilyen volt otthon, de persze létezik oldószeres lakk is, csak nekem nincs éppen)
És ezzel tulajdonképpen el is készült az üveg. Még a szájára, vagy a kupakjára raffiaszalaggal bokrétát kötök, és kész.
 A felhasznált anyagok:
- gesso, vagy alapozó festék
- homok színű akryl festék
- decoupage ragasztó
- néhány szín akryl festékből (zöld, rózsaszín, fáradt bordó, barna)
 - finom vonalas repesztő (2 fázis)
- umbra antikoló paszta














-sellakk vagy oldószeres lakk (ha valaki kihagyja a repesztést, nyugodtan használhat vízbázisú lakkot, én pl vízbázisú selyemfényű parkettalakkot használok erre a célra)

Eszközök: Szivacs ecset, ecsett ragasztáshoz (széles lapos), ecset pittoricohoz (1-2 méretű hegyes), olló

Azokat a képeket, amik ide nem kerültek be, megnézhetitek a fotóalbumomban

Miközben írtam a bejegyzést született meg a fejemben a gondolat, hogy a fenti üveget felajánlom egy játék keretein belül ajándékba. Még soha nem hirdettem ilyen játékot, és kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz a fogadtatása.

A játék szabályai:


1. Írni kell egy megjegyzést ehhez a bejegyzéshez.

2. Követni kell a blogomat

3. Saját blogon hirdetni a játékomat. (akinek nincs blogja, értelemszerűen nem hírdet)

Az egri kreatív hétvégén szembesültem vele, hogy milyen sokan olvassák a blogomat, de még soha nem írtak megjegyzést nekem, nem követik a blogomat, így szeretném megnyilvánulásra késztetni az olvasóimat, mert nagyon kiváncsi vagyok hány embernek tetszik, amit csinálok.

Augusztus 14.-én sorsolom ki az üveget a jelentkezők között, ez után eredményhírdetés.

24 megjegyzés:

Névtelen írta...

Nekem tetszik a blogod és mindig el is olvasom.
Igaz, nem mindig látszik, hogy itt jártam.
Tetszik a mostani írásod is. szerintem sokat segítettél azoknak akik vágynak egy ilyen üvegre.
Ibolya

Monica írta...

Én is jövök, jövögetek.
Klassz lett az üveged, irigyellek, hogy ilyen ügyes vagy!

Anyinyóka írta...

Írom a megyjegyzést, követlek, hírdetlek.
Szépséges lett az üveg.

Erika írta...

Nagyon szép lett az üveged!

Szilabi írta...

Nagyon szép lett az üveg, szívesen elfogadnám! ;)
Én pont azok közé tartozom, akik ritkán írnak, de sokszor olvasnak!

Bogi írta...

Csodaszép ez az üveg! Kedvet hoztál egy ilyen alkotásához, csak be kell szereznem még a hozzávalókat. :)

EWA gyöngyös világa! / EWA's World of Beads! írta...

Nagyon ügyes vagy ,minden kreatív tevékenység érdekel,és ha tudom ki is próbálom!Természetesen az üveg nagyon tetszik! Hátha....

@anglee írta...

állati jó! :)

Perl - Eni írta...

Kedves Ancsa!
Csak most leltem a blogodra (sajnos) és lenyűgöznek a munkáid!
Szívesen hirdetlek és játszom egy ilyen gyönyörű alkotásért!

Ildina írta...

Szia Ancsa!

Szeretnék én is veled játszani:)

MrsSame írta...

Szia!
Nagyon klasszak a munkáid,de csak most találtam rád. Nagyon klassz,ahogy megmutatod ennek az üvegnek a díszítését. Valami hasonlóval meg fogok én is próbálkozni.

Kata írta...

Én csak most találtam rád, de biztos visszatérő olvasód leszek :)
Feltételek teljesítve :))

Vanda írta...

Szia Ancsa!

Nagyon szép az üveg, olyan, mint minden munkád.
A blogod is tetszik, örülök, hogy közös barátunk idevezetett.
Bár eddig még nem voltam Nálad, de ezután sűrűn vendéged leszek és terjesztem a létezésed.
Gratulálok.
Vanda

norono írta...

Ancsa ezer köszönet ezért a részletes leírásért! Az, hogy ezt a gyönyörű üveget még meg is lehet nyerni, igazán hab a tortán! Nagyon drukkolok magamnak!:-)))
(bocs mindenkitől, de ez az igazság)

Varga Györgyi írta...

Gyönyörű! Szívesen megnyerném én is :o)

Cinella írta...

Szia!
Ez az üveg valami csodaszép! Szeretnék játszani érte. Lenne egy kérdésem is. nekem 1 fázisú repesztőlakkom van, azzal is lehet ilyesmit készíteni?
Cinella

Cat írta...

Kedves Ancsa! Most találtam a blogodra, de már rendszeres olvasód is lettem. :-) Köszönöm ezt a nagyszerű leírást, így már azt hiszem én is neki merek fogni, hogy kipróbáljam ezt a technikát. :-) Gyönyörű lett az üveg. :-) A blogomon hirdetlek! Cat

Cinella írta...

Szia! Nagyon szépeket alkotsz! Szeretnék játszani az üvegért.
(tegnap is írtam egy kommentet, de nem tudom elküldtem-e ezért írtam ma is)
Cinella

Cat írta...

Nagyon szép lett! Köszönöm a nagyszerű leírást. Így már talán nekem is lesz bátorságom kipróbálni ezt a technikát. :-)
Szeretnék veled játszani. A blogomon hirdetlek. Cat

ancsapancsa írta...

Sziasztok!

Mindenkinek köszönöm a kedves megjegyzéseket, elnézést azoktól, akiknek a hozzászólása nem jelent meg egyből (valószínűleg beállítottam valamit, amiről nem is tudom, hogy micsoda, ezért néhány megjegyzést félre tesz nekem a program, hogy moderáljam őket. Nem értem, hogy miért, hiszen a hozzászólások nagy részét viszont engedi megjelenni moderálás nélkül. Mindegy a lényeg, hogy végül észre vettem, hogy vár rám néhány hozzászólás, és moderáltam.
Cinella! A kérdésedre az egyfázisú repesztő lakkal kapcsolatban:
Természetesen használható az a fajta repesztő is, de más tecnikát igényel, linkeltem a bejegyzésben egy lengyel blogot, abban a leírásban egyfázisú repesztőt alkalmaz a hölgy. Az eltérés abban van, hogy alapozás után egy sötétebb színnel kell az üveget átfesteni, száradás után erre a rétegre kell felkenni a repesztő lakkot, amikor ez megszáradt, utána az üveg színének szánt festékkel. Ez a szín fog megrepedni, alóla fog kitűnni a sötét szín, és ez után lehet a mintát felragasztani, ami ha decoupage papír, akkor az alól nem fog áttűnni a repedés, ha szalvéta, akkor az alól kitűnnek a repedések. Árnyalás után lehet vízbázisú lakkal lakkozni. Remélem érthetően ítrtam le.
Nemsokára 14.-e, és sorsolok. :-)

Juccantó írta...

Én is gyorsan feliratkoztam olvasónak,nagyon tetszik nekem is a blogod!A munkáid is,és játszani is szeretnék ezért a gyönyörű üvegért!

enci írta...

Szia!
Én most találtam rád, valószínű jövök még.

Kata írta...

Szia!
Jöttem én is játszani ezért a gyönyörű üvegért.
Követőd lettem,bejegyzést megírtam,most megyek"haza" a blogomba és meghirdetem a játékodat!

Cinella írta...

Szia!
A szuper jó leírásod alapján bele mertem vágni a 2 fázisú repesztés rejtelmeibe. 3 kisebb dobozkát csináltam. Köszönöm a leírást!
Cinella
http://cinella-sylvia.blogspot.com/2011/09/rozsas-dobozok-egy-textil-tarolo.html