hétfő

Ismét szappanok

Hát igen! Úgy látszik, hogy ebből a fertőzésből nem mostanában fogok kigyógyulni.
Szombaton újabb 2 szappant kreáltam. Az alap olajok mindkettőnél szinte ugyan azok, 200 g oliva, 100 g kókusz, 100 g pálma + az egyiknél 40g repce, a másiknál 40g szőlőmag. Mindkettő kecske tejes. A színesebb a természetes színezékeken (fahéj, fűszer paprika), és az illó olajokon (jázmin, grapefruit) kívül nem is kapott mást. Az ötlet illatos szappan blogjáról származik, bár az alapanyagok tekintetében eltér attól, de mind a színezék (kivéve faszénpor), mind az illat, illó olajok megegyeznek azzal. 
A pöttyös, az tulképp mézes szappan, banánnal, jázmin, és ilang-ilang illó olajokkal.

A mézes banános nagyon megijesztett. Amikor formába öntöttem, olyan volt, mint valami bébi papi. Gyönyörű! Betettem a cipős dobozba, amit törülközőbe csomagolva szoktam a szappanjaim első 24 órás fokozatos hűlését kivárni, és belekezdtem a másik szappan készítésébe. Amikor azt is formába öntöttem, és az előző szappan mellé akartam rakni, rémülten láttam, hogy az egyszínű banán pép massza a forma közepén bebarnult a barna és a pép szín határán zselés anyagot képez. Picit megpiszkáltam a masszát és azt láttam, hogy tulajdonképpen azt látom, amit akkor látnék, ha a szappant meleg eljárással készítettem volna, csak ezt eddig soha nem figyelhettem meg, hiszen a hűlésre bebugyolált szappant eddig soha nem bolygattam. Vasárnapra már az egész massza egyenletesen barnás színű, és pöttyös volt (a pöttyök gondolom, a szétturmixolt banán darabkák) Kíváncsian várom, hogy milyen tapasztalataim lesznek a 4 hetes érés után.

Megjegyzés 07.13. Olvasgattam a témában (jobb későn, mint soha), és a mézről azt olvastam, hogy túl melegítheti a szappant akár olyan mértékben, hogy a vízes-lugos, és az olajos fázis szét is válhat. Szerencsére az nálam nem történt meg, viszont megmagyarázza a banán adalék barnulását.

Ma reggel kezdtem el használni az első saját kecske tejes (nem a kecske tej saját, hanem a szappan, amit végre kecske tejjel készíthettem :-) ) szappanomat, amiben a citromfű, és a mák a + adalék, indiai citromfű adja az illatát (és persze hatóanyagot is). Valami fantasztikus! Gyönyörűen habzik, kellemesen masszíroz, és közben fantasztikusan illatozik. Ebből tuti készítek még! Szerencsére még a legelején elkezdtem egy szappanos füzetet, amiben feljegyeztem minden szappanom receptjét, megjegyzéseimet a készítés közben tapasztaltakról, így gond nélkül reprodukálni tudom majd a legsikerültebb darabokat.

Néhány hete újabb szintetikus kence használatát iktattam ki az életemből. Nevezetesen a smink lemosót. (a sminket, és a hajfestéket sajnos nem tudom) Egyszerűen, rendszeresítettem a fürdőszobában egy kisebb üveget, amibe oliva olajat (extra szűz) töltöttem, azzal itatom át a vatta korongot, és törlöm le az arcomat. Mit mondjak, még hatékonyságra is messze megelőzi az előzőleg használt kencét. A bőröm pedig láthatóan szebb, simább, egészségesebb kinézetű.

Mert megérdemlem!

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Érdekesek ezek a szappanok. Soha nem gondoltam, hogy ennyi mindent bele lehet tenni és egyáltalán otthon készíthető szappan. Feltétlenül ki fogok egyet próbálni.
Ibolya

ancsapancsa írta...

Amikor az első kézműves szappant megvettem, én is akkor kezdtem utána érdeklődni. A nagymamáim vidéken még mind saját készítésű szappant használtak, amikor a szüleim gyerekek voltak, de persze a szüleim nem tudták, hogy hogyan kell készíteni. Bele ástam magam a témába, és valóban én is érdekes dolgokat találtam, ami a gyakorlatban valóban beigazolódott. Eddig még egyik sk szappanomban sem csalódtam.
Szerintem érdemes kipróbálni a kézműves szappanokat. Örülök, hogy felkeltettem az érdeklődésedet irántuk.