péntek

Decoupage tutorial és JÁTÉK!!!

Az utóbbi időben felgyorsult nálunk az oliva olaj fogyasztás. Nem is értem, hogy hogy történhetett :-), de ha figyelembe vesszük újabb  hobbymat (szappankészítés), akkor mindjárt érthetővé válik.
A kiürült üvegeket nem dobom ki. Nem én lennék. Ez nálam elvi kérdés. Még a zöldborsós üvegeket sem. Épp a múlt héten barteloltam el egy nagyobb mennyiséget, 10 kg paradicsomért (mondjuk az igazsághoz hozzá tartozik, hogy önzetlenül oda adtam egy ismerősnek, aki sokat főz be, kertje is van, földje is, és ő érezte úgy, hogy viszonoznia kell egy kevéske paradicsommal) régebben méhész ismerősömnek adományoztam őket, de újabban van valami előírás, hogy csak egy bizonyos üvegbe tölthetik a mézet.

Na de kanyarodjunk vissza az olivás üvegekhez. Tehát nem dobom ki.
 Egy új ismerősömnek - aki érdeklődik a decoupage iránt - megígértem, hogy készítek egy üveget, és a munka fázisait fényképesen dokumentálva, kommentálva próbálok neki segíteni, hogy megkönnyítsem számára az első lépéseket. Itt teszem közzé a leírást, hátha másoknak is a segítségére lehetek.

Tehát:
Az üveget kimossuk, leáztatjuk a cimkét, az üveg szájánál (a kupak alatt) lévő fém izét leoperáljuk, és az üveg felületét zsírtalanítjuk (ecetes papírtörlővel, vagy ablakmosóval áttöröljük)
 Jöhet az alapozás. Én gessoval alapoztam, de a Pentacolornak van egy alapozó festéke, az is jó erre a célra. Én az üveget soha nem festem ecsettel (van aki igen), mert a festett felület csíkos lesz, inkább szivacs ecsettel tunkoló mozdulatokkal viszem fel a festéket. Nem győzöm hangsúlyozni az alapozás fontosságát!

 A lealapozott üveget hagyjuk megszáradni. (én közben kimentem a kertbe, és elültettem azt a pár tő levendulát, amit névnapomra kaptam egy barátnőmtől)
Száradás után mehet rá a festék homok színű akryl-t használtam (fényviszonyok miatt nem annyira látszik)
 A kupakot is. (még nem tudom, hogy rá kerül-e, de biztos ami biztos)
 Hosszas válogatás után kiválasztottam a papírt, amit ráragasztottam. Az írásosat körbe égettem, hogy erősítsem a régies jelleget.
 A papírt vízbe mártottam, jól átáztattam, majd a felesleges vizet papírtörlővel felitattam.
Felragasztottam (a papír alá az üvegre is, és a papírra is kentem ragasztót)
 Jöhet a virág (én nyomtattam, sima géppapírra lézer nyomtatóval még régebben és mázlimra ki is volt vágva) (imádok vágdosni, és ezt még én vágtam ki régebben, nem a jótündérek voltak)
Szeretnék mindenkit arra bíztatni, hogy vágáskor a lehető legpontosabban kövesse a mintát, mert szerintem nincs annál rondább, ha vaki éppenhogy próbálja követni a minta kontúrját, esetleg bele is vág.
Tök véletlen, hogy az előző bejegyzésemet is ezzel a mintával díszítettem.
 Tehát a vizes motívumról leitatjuk az összes vizet
 És felragasztjuk. Ha szalvétát használtam volna, akkor nem engedtem volna a szöveges mutívumra, mert a szalvéta alól átütne az alatta lévő szöveg.
 A másik oldalára is került minta, de azt most nem mutatom.
Hagyjuk száradni, vagy hajszárítóval rásegítünk.
 És jön az un pittorico / árnyalás
A minta megfelelő részein, a szélénél, a mintával megegyező (talán egy kicsit erősebb árnyalatú) színnel húzunk egy csíkot nagyon vékon (1-2-es méretű ecsettel), majd azonnal szivaccsal - ütögető mozdulatokkal - el is oszlatjuk a színt a mintától távolodva egyre halványabban (látjátok nekem ott van a kezemben a szivacs is, és az ecset is. A rákent festék gyorsan szárad, ezért gyorsan kell eloszlatni.
 A papír égetett szélére ráerősítettem egy kis barnával, a rózsánál a rózsaszín 3 árnyalatát használtam, a leveleknél zölddel, és a végén egy kis barnával "öregítettem".
 Aki nem rendelkezik mindenféle extra anyagokkal, mint pl a finomvonalas repesztő, az itt adhat egy - két lakkréteget a műnek, és kész is van.

Én azonban még repeszteni is akartam, így folytattam a munkát. Felkentem a finomvonlas repesztő 1. fázisát a felületre, és tegnap este (éjjel, éjfélkor) magára is hagytam üvegemet, hogy hagy száradjon, én meg nyugovóra tértem. A repesztő első fázisa ilyen tejszerű színt ad neki. nem kell megijedni, színtelenre szárad.
 Másnap reggel (azaz ma hajnalban munkába indulás előtt) felvittem a repesztő 2. fázisát (bocs erről nem készült kép) és intenzív hajszárítózással késztettem gyorsabb száradásra
A megszáradt 2. fázis gyönyörűen megrepedt, ezekbe a repedésekbe umbra antikoló pasztát kentem ronggyal, a felesleget amennyire csak lehetett visszatöröltem, ami pedig rajta maradt, az csak az antik jelleget erősítette.

 Lelakkoztam sellakkal ( a finomvonalas repesztő után csak oldószeres lakkot használhatunk, és nekem ilyen volt otthon, de persze létezik oldószeres lakk is, csak nekem nincs éppen)
És ezzel tulajdonképpen el is készült az üveg. Még a szájára, vagy a kupakjára raffiaszalaggal bokrétát kötök, és kész.
 A felhasznált anyagok:
- gesso, vagy alapozó festék
- homok színű akryl festék
- decoupage ragasztó
- néhány szín akryl festékből (zöld, rózsaszín, fáradt bordó, barna)
 - finom vonalas repesztő (2 fázis)
- umbra antikoló paszta














-sellakk vagy oldószeres lakk (ha valaki kihagyja a repesztést, nyugodtan használhat vízbázisú lakkot, én pl vízbázisú selyemfényű parkettalakkot használok erre a célra)

Eszközök: Szivacs ecset, ecsett ragasztáshoz (széles lapos), ecset pittoricohoz (1-2 méretű hegyes), olló

Azokat a képeket, amik ide nem kerültek be, megnézhetitek a fotóalbumomban

Miközben írtam a bejegyzést született meg a fejemben a gondolat, hogy a fenti üveget felajánlom egy játék keretein belül ajándékba. Még soha nem hirdettem ilyen játékot, és kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz a fogadtatása.

A játék szabályai:


1. Írni kell egy megjegyzést ehhez a bejegyzéshez.

2. Követni kell a blogomat

3. Saját blogon hirdetni a játékomat. (akinek nincs blogja, értelemszerűen nem hírdet)

Az egri kreatív hétvégén szembesültem vele, hogy milyen sokan olvassák a blogomat, de még soha nem írtak megjegyzést nekem, nem követik a blogomat, így szeretném megnyilvánulásra késztetni az olvasóimat, mert nagyon kiváncsi vagyok hány embernek tetszik, amit csinálok.

Augusztus 14.-én sorsolom ki az üveget a jelentkezők között, ez után eredményhírdetés.

szerda

Idézetek

Szeretem Lucy Maud Montgomery-t az Ő műve többek közt az Anna sorozat, aminek filmesített változata és a könyv változata is nagy kedvencem, vagy a Váratlan utazás, amelyből szintén készült filmes adaptáció.
Imádtam volna abban a korban ott élni Kanadában a Prince Edward szigeten.

Néhány magvas idézet tőle, amelyek nagyon igazak, vagy nem minden esetben azok, de olyan jó ilyen romantikus nézőpontból szemlélni a világot:

"Bármire is vágyunk, bármit is kapjunk az életben, mindenért fizetni kell, és bár jó sóvárogni egy kitűzött cél után, az elérését nem adják olcsón - a pontos ellenérték munkában, önmegtagadásban, idegességben és csüggedésben mérhető."

"Mivel mindennek meg kell adnunk az árát, amit kapunk vagy elveszünk ezen a világon, és habár ambíciókat kergetni valóban megéri, súlyosan fizetnünk kell, hogy elnyerhessük őket."

"Az élet annyit, de annyit tartogat a számunkra, ha van szemünk, hogy meglássuk, szívünk, hogy szeressük, és kezünk, hogy érte nyúljunk; annyi örömünket lelhetjük férfiban és nőben, művészetben és irodalomban, és még sok minden másban, amiért hálásak lehetünk. "

"A Tejút a szerelem csillagfényből szőtt hídja, amelyet száműzött arkangyalok feszítettek ki két csillag közé."

"A nevetés az élet sója. Nevessetek a tévedéseiteken, de okuljatok belőlük, űzzetek tréfát a megpróbáltatásaitokból, de merítsetek erőt belőlük, a nehézségeket tekintsétek vidám játéknak, de küzdjétek le őket!"

"A legszebb és legédesebb napok nem azok, melyeken valami nagyszerű vagy csodálatos vagy izgalmas dolog történik, hanem azok, amelyek egyszerű, kicsi örömöket hoznak, amik úgy követik egymást lágyan, mint ahogy gyöngyszemek peregnek le a zsinórról."

"A bosszú legtöbbször a bosszúállónak okozza a legnagyobb keserűséget."

"Ezen a világon nincs más dolgunk, mint a legjobbat remélni, a legrosszabbra felkészülni és közben elfogadni, amit Isten ránk mér."



kedd

Tegnap ...

... este a lányaimtól névnapomra kapott formát avattam fel. Persze szappan készült benne.
Háttérnek a nemrég decoupageolt tárgyaimat használtam

a szappan premier plánban
 Ez egy körömvirág szappan körömvirág teával, körömvirág olajjal, és a kiázott körömvirággal, mert ebben a formában nem tudtam elképzelni másmilyen színt, mint a sárgát. Nekem nagyon tetszik, 4 hét múlva lehet kipróbálni, hogy mint szappan mennyire állja meg a helyét. Alapanyagok tekintetében kókusz-, oliva-, ricinusolaj, kakaóvaj, és a már említett körömvirágolaj alkotják. Örülök ennek a formának. :-)
a forma

hétfő

Up ház

Véletlenül találtam egy cikket. Megépült az UP című animációs film bájos kulipintyójának másolata.

Aranyos.
Tovább a cikkre:


vasárnap

Mejöttünk!!

3 napi festés, csiszolás, ragasztás után haza érkeztem.

Fantasztikus környezetben, fantasztikus társaságban kedvenc hobbink gyakorlása közeben gyorsan telt az idő. Senkinek nem jutott eszébe a kreatív hétvégénk helyszínéül szolgáló vendégház társalgójában álló TV-t bekapcsolni. Helyette reggel fél 8-tól késő estig alapoztunk, ragasztottunk antikoltunk festettük, repesztettümk, csiszoltunk, új technikákat tanultunk, új alapanyagokkal ismerkedtünk, közben beszélgettünk, rengeteget nevettünk. Este meglátogattuk a szépasszonyvölgyi pincesorokat, másnap az egri várat. Nagyon jól éreztük magunkat, új ismerettségeket kötöttünk.  Szép időnk volt (se nem esett, de szerencsére túl meleg sem volt) pont megfelelő volt egy ilyen marathoni dekuzáshoz.
A képeken az 5 elkészített tárrgyat láthatjátok, ami ennek a 3 napnak a termése.

A tanfolyamról bővebb beszámolók:

szerda

Díjat kaptam

A díjhoz járó feladatok:

A díj szabályai:
1. Köszönd meg annak, akitől kaptad.     Köszönöm Bryell!
2. Írj egy posztot. Most írom
3. Küldd tovább 12 blognak, ha annyit érdemesnek tartasz.
Nehéz kivalasztani, mert akiknek a blogját követem, mind nagyon érdekes ember, és élvezettel olvasom az írásaikat! Most olyan blogokat valasztok, akiknek az írása az utóbbi időben különösen felkeltette az érdeklődésemet, barátaim, vagy akiknek általában nagyon szeretek a blogjukon olvasgatni. Függetlenül attól, hogy előttem valaki kiválasztotta volna őket erre a díjra.
Egyenként nem is indokolnám meg a díj adásának okát.
Ha valakinek nincs érkezése a továbbküldésre, ne is szabadkozzon. Én nem fogok megsértődni.
4. Értesítsd a kiválasztott blogokat. Azon leszek

Tehát:
1.  Re-kreatív blog
2. Maimoni
3. Tiffanilda
4. Colette
5. Szarvas Mici
6. Hungarian Provance
7. Anyinyóka
8. Luca
9. Andi
10. Illatos szappan
11. Nadler szappan
12. Boba Szappanműhely
Fogadjátok szeretettel!

kedd

Táborba készülök.

Napok óta pakolgatok, készülődök, hogy Egerben semmi olyan eszközöm ne hiányozzon, ami a gondtalan alkotómunkát megzavarhatná.

Régen voltam utoljára ilyen táborban. Mikor is??? 2 éve Monoszlón Kardos Zsófival. Nagyon jó volt.

Most nem vele, hanem Bryell barátnőmmel, és Sólyom Gabival és még jó néhány dekurajongóval vállvetve ragadunk ecsetet, ollót. Pénteken idnulunk, vasárnap érkezünk. Addig félre raktam a szappanokat, varrógépet, és egy kicsit visszatérek a decoupagehoz. Majd mutatom, hogy miket készítettünk.

szerda

Jelentkeztem ...

... az alábbi bejegyzésben közzétett Pentartos játékra


Ha lehetnék olyan szerénytelen, megkérhetlek, hogy lájkold a facebook-on?

Kiegészítés 08.03.
Sajnos a meghírdetett játék megnyeréséhez nem volt elég lájokolásra fogható ismerősöm, azonban kaptam egy különdíjat, aminek nagyon örülök.

Játék a Pentartnál a facebookon

A mostani tevékenységemre abszolút nem jellemző játékra hívom fel a figyelmet:

"A hónap terméke, a hónap tárgya" címmel elindítottak játékot.
Minden hónapban megneveznek egy PENTART terméket, aminek felhasználásával alkotni kell (lehet)valamit.
...A tárgy fotóját fel kell tölteni a Pentart oldalára. A legtöbb "tetszik" szavazatot (lájkot)kapott tárgy lesz a hónap tárgya, készítőjének jutalma pedig egy PENTART termékekből álló kreatív csomag.

Az első terméket te választhatod ki - a tárgy mellé helyezd el azt a Pentart terméket, amit felhasználtál!


hétfő

Ismét szappanok

Hát igen! Úgy látszik, hogy ebből a fertőzésből nem mostanában fogok kigyógyulni.
Szombaton újabb 2 szappant kreáltam. Az alap olajok mindkettőnél szinte ugyan azok, 200 g oliva, 100 g kókusz, 100 g pálma + az egyiknél 40g repce, a másiknál 40g szőlőmag. Mindkettő kecske tejes. A színesebb a természetes színezékeken (fahéj, fűszer paprika), és az illó olajokon (jázmin, grapefruit) kívül nem is kapott mást. Az ötlet illatos szappan blogjáról származik, bár az alapanyagok tekintetében eltér attól, de mind a színezék (kivéve faszénpor), mind az illat, illó olajok megegyeznek azzal. 
A pöttyös, az tulképp mézes szappan, banánnal, jázmin, és ilang-ilang illó olajokkal.

A mézes banános nagyon megijesztett. Amikor formába öntöttem, olyan volt, mint valami bébi papi. Gyönyörű! Betettem a cipős dobozba, amit törülközőbe csomagolva szoktam a szappanjaim első 24 órás fokozatos hűlését kivárni, és belekezdtem a másik szappan készítésébe. Amikor azt is formába öntöttem, és az előző szappan mellé akartam rakni, rémülten láttam, hogy az egyszínű banán pép massza a forma közepén bebarnult a barna és a pép szín határán zselés anyagot képez. Picit megpiszkáltam a masszát és azt láttam, hogy tulajdonképpen azt látom, amit akkor látnék, ha a szappant meleg eljárással készítettem volna, csak ezt eddig soha nem figyelhettem meg, hiszen a hűlésre bebugyolált szappant eddig soha nem bolygattam. Vasárnapra már az egész massza egyenletesen barnás színű, és pöttyös volt (a pöttyök gondolom, a szétturmixolt banán darabkák) Kíváncsian várom, hogy milyen tapasztalataim lesznek a 4 hetes érés után.

Megjegyzés 07.13. Olvasgattam a témában (jobb későn, mint soha), és a mézről azt olvastam, hogy túl melegítheti a szappant akár olyan mértékben, hogy a vízes-lugos, és az olajos fázis szét is válhat. Szerencsére az nálam nem történt meg, viszont megmagyarázza a banán adalék barnulását.

Ma reggel kezdtem el használni az első saját kecske tejes (nem a kecske tej saját, hanem a szappan, amit végre kecske tejjel készíthettem :-) ) szappanomat, amiben a citromfű, és a mák a + adalék, indiai citromfű adja az illatát (és persze hatóanyagot is). Valami fantasztikus! Gyönyörűen habzik, kellemesen masszíroz, és közben fantasztikusan illatozik. Ebből tuti készítek még! Szerencsére még a legelején elkezdtem egy szappanos füzetet, amiben feljegyeztem minden szappanom receptjét, megjegyzéseimet a készítés közben tapasztaltakról, így gond nélkül reprodukálni tudom majd a legsikerültebb darabokat.

Néhány hete újabb szintetikus kence használatát iktattam ki az életemből. Nevezetesen a smink lemosót. (a sminket, és a hajfestéket sajnos nem tudom) Egyszerűen, rendszeresítettem a fürdőszobában egy kisebb üveget, amibe oliva olajat (extra szűz) töltöttem, azzal itatom át a vatta korongot, és törlöm le az arcomat. Mit mondjak, még hatékonyságra is messze megelőzi az előzőleg használt kencét. A bőröm pedig láthatóan szebb, simább, egészségesebb kinézetű.

Mert megérdemlem!

csütörtök

Éveken át vágytam rá ...

... hogy nekem is legyen egy tejes kannám, amit jól összedecupázsolhatok. És most lett.
Tadáám:

Egyenlőre hurcolom magammal, és várom, hogy homlokon rugjon a mázsa (magyarul ihletet kapjak). Ez a folyamat eltarthat ám nálam hetekig is, de az is lehet, hogy egyik éjjel alvás helyett ezt fogom csinosítni, ez nem tőlem függ, hanem a mázsától (alias Múzsa), de mivel csak tegnap kaptam kézhez, ezért a dolog kimenetele abszolút kétséges. Mindenesetre majd egyszer csak mutatni fogom, hogy mi lett belőle. (egyébként nekem így is tetszik)

szombat

Újabb szappanok készültek

Csoportkép

Narancsos-citromos mákos
 Készült egy újabb adag a legelső narancs-citromos mákosból, némiképp módosítva az összetételen. Bár nagyon bevált, imádom használni, de kissé túl lágy, és ezen próbáltam módosítani azzal, hogy elhagytam belőle a ricinus olajat, ami bár nagyon táplál, de nagyon lágyítja a szappant. Került bele oliva, napraforgó, kókusz, pálma, körömvirágolaj kókusztej és kakaóvaj, citrom-, és narancs illó olaj. Meg persze mák. Színezék: kurkuma
szintén narancsos-citromos-mákos csak ez formába öntve
 
Boros-szőlőmagőrleményes
(nem akart kijönni a formából)
Összetétel: vaj, pálma-, oliva-, napraforgó-, repce-, szőlőmag-, szezámolaj, bor, szőlőmagőrlemény, fahéj, grapefruitilló olaj (néhány csepp, mert nem akartam túl intenzív illatot).
szőlőmagőrleményes-boros maradék jégkocka méretben
(nem szépen jött ki a formából)
Nem mindegyik akart szépen kijönni a formából, ez a küllemén rontott, de mivel kereskedelmi forgalomba úgysem kerül, ezért ez csak részletkérdés.
Most egy időre leállok a szappanokkal, mert már problémát okoz a tárolás :-)

péntek

Ajánlok valamit ...

Éveken keresztül megszállottan decoupageoltam, ez idő alatt rengeteg barátot szereztem, aki legalább annyira, mint én, vagy még nálam is nagyobb elhivatottsággal űzte/űzi ezt a hobbit.
Ilyen barátnőm Boda Gabi. Azóta neki sikerült ezt a hobbit hivatássá avanzsálni, aminek nagyon örülök. Együtt működve a hazai "szakmában" egy másik "névvel" Sólyom Gabival egy 3 napos kreatív hétvégét szerveznek Egerben. A program szerint elkészítendő tárgyak, a készítés során alkalmazott technikák, mind nagyon érdekesek, még egy olyan gyakorlott decoupageoló számára is, mint én vagyok (azt hiszem 4-5 év után szerénytelenség nélkül állíthatom ezt magamról). Tehát én ott leszek, és őszintén ajánlom mindenkinek, aki érdeklődik ez iránt a technika iránt. Mivel a jelentkezők létszáma nem korlátlan, ezért érdemes mielőbb jelentkezni, ha részt szeretnél venni ezen a programon.
A képre kattintva eljuttok Gabihoz, ahol bővebb infót találtok, és jelentkezhettek nála.