kedd

Egy kis környezettudatosság

Tegnap mutatta ezt a videót egy barátnőm, akivel a szappan készítés, és a kemikália mentes életmód a közös nevezőnk.
Alapvetően nem vagyok egy "hittérítő," rábeszélő alkat, azonban azt gondolom, hogy földünk szennyezettségi foka ezt mindenképpen indokolná, ezért felteszem az alábbi videókat, hátha elgondolkodik rajta néhány olyan olvasóm, aki eddig nem tulajdonított nagyobb jelentősséget ennek a kérdésnek.

Én a magam részéről már több mint 1 éve nem vettem mosószert, kizárólag mosószódával, mosógolyóval, mosószappannal, mosódióval, saját készítésű folyékony mosógéllel, erős szennyeződés esetén nátriumperkarbonáttal mosok. A ruháink állapotából kiindulva ezt senki nem mondaná meg. Takarításkor előnyben részesítem a citromsavat, szódabikarbónát, ecetet. A mosogatószert 50%-ban ecettel hígítva használom, amennyiben a szennyeződés mértéke egyáltalán indokolja a mosogatószer használatát. Azt a vizet, amibe nem kerül vegyszer pl. mosogatószer nélkül mosogattam alig szenyezett tányérokat, vagy zöldség pucoláskor használtam a zöldségek lemosására, nem a lefolyóba öntöm, hanem a kertbe, vagy a virágokra.



Ezenkívül igyekszem a hazai termelőket támogatni azzal, hogy közvetlenül náluk vásárolok termelői piacon.





Természetesen szelektáltan gyűjtöm a szemetet. És még látom, hogy ezen kívül nagyon sok mindent tehetnék, és igyekszem is áttérni ezekre a módszerekre.



Ezek, és egyéb praktikák pl. itt is olvashatók

Nem gondolom, hogy mindezek olyan mértékben módosítanák az életvitelünket, hogy kényelmetlenséget okozzon, viszont sokat jelenthet a biológiai lábnyomunk csökkentésének érdekében, és még spórolhatunk is, ha odafigyelünk.

A fenti videókban lévők kipróbálását szívből ajánlom mindenkinek!

1 megjegyzés:

Luca írta...

Ancsa, ez nagyon jó!
Nézz be hozzám, szeretnék egy díjat adni.