csütörtök

Paleo kalandozásaim

Mutatok néhány műremeket, amelyeket most már többedszer készítettem el, tehát a receptek beváltak.

Az első a kenyerem. Ebből 3-4-5 naponta sütök egy darabot. Ez nekem erre az időszakra elég is. Általában dúsabban szórom a napraforgó magot, de most ennyi volt a zacskóban.
 
Recept:
Hozzávalók:
168 g szezámmagliszt, lenmaglisz, tökmagliszt keveréke tetszőleges arányban, nálam a szezámmag dominál
9 g utifűmaghéj 168g vízbe beáztatva
1 nagyobb csipet só
1 kk szódabikarbóna
4 tojás
A hozzávalókat összekeverjük, cipót formálunk belőle, kis pihentetés után 170 fokos sütőben 40 percig sütjük.
 
Palacsinta:
Érdekes, mert ugyan alapvetően szeretem a palacsintát, mégsem sütöttünk túl gyakran. Mióta paleózok mégis többször is próbálkoztam, végül ez a recept vált be a legjobban:
 Házi mogyorókrémmel lett megtöltve.

Süti: a tésztája klasszikus piskóta, liszt helyett mákliszttel, cukor helyett eritrittel
A krémje pedig Trollanyutól lett importálva.
Mivel egyedül paleózom a családban, ezért a kenyéren kívül a nasikat nem fogom túl sűrűn készíteni, mivel olyan keveset nem tudok belőle készíteni, amennyit meg tudok enni, így maradék képződik, ami nem gazdaságos.
Egyébként igyekszem olyan ételeket enni, ami a hagyományos receptjeinken alapul, kis módosításokkal. Pl. orjaleves tészta nélkül, sok zöldséggel, hússal. Vagy tegnap pl. gulyás levest főztem, krumpli nélkül nokedlit gesztenye liszttel készítettem, de ha elég sok a zöldség benne, nem hiányzik a nokedli sem belőle.
Egyenlőre a kísérletezés nagyon izgatja a fantáziámat, persze az elkészült ételt meg is kell enni, de a gyomor kapacitásom egyre csökken, tehát egyre kevesebbet kívánok. Ami azt jelenti, hogy több napon kesresztül ugyanaz a kaja.

Az étrend változás nyomán számos javulást tapasztalok magamon. Energikusabb vagyok, tisztulnak a gondolataim, javul a memóriám, csökken a súlyom, stb...
Szóval én élvezem.

2 megjegyzés:

Luca írta...

Örülök neki, hogy élvezed a paleozást. A nasikat meg tuti megeszi a családod többi tagja, mert egyáltalán nem tűnik fel, hogy paleo. Nagyon finom dolgokat lehet csinálni.
Szuper jól néz ki a kenyér és a többi is.

ancsapancsa írta...

Nálunk egyébként sem sűrűn van házi süti, a család nagyon kritikus, szóval a paleo náluk nem lesz könnyen befogadható.