csütörtök

Paleós karamellás körte torta

Mostanában megint sokat sütök. Kenyeret magamnak, sütit. Íme a legújabb:


Karamellás körte torta (15 cm átmérőjű tortaformához)
Hozzávalók:
3 db tojás
2 evőkanálnyi kókuszzsír (olaj állapotban)
1 ek kókuszliszt
2 ek mandula liszt
2 ek eritrit
1,5 – 2 ek utifűmaghéj
1 tk (csapott) sütőpor
1 csapott evőkanál karob por, vagy cukrozatlan kakaó
1 csapott mokkás kanál fahéj
1 körte
2-3 evőkanál kókuszvirág cukor

Elkészítés:
A körtét megtisztítjuk, kockára vágjuk
A sütőforma aljára leszórjuk a kókuszvirág cukrot (ez fog karamellizálódni), ráterítjük a körte kockákat.
A tésztához a hozzávalókat összekeverjük, ráöntjük a körte kockákra.
A csatos sütőformánk alsó részét alufóliába bugyoláljuk be, mert a megolvadó kókuszvirág cukor kifolyhat.
175 fokos sütőben 40 percig sütjük (félidőben letakarjuk a formát sütőpapírral)
Mikor kihűlt, kifordítjuk a formából, hogy a körtés karamellás rész kerüljön a tetejére.


Szerintem nagyon finom, de tagadhatatlan, hogy a kókuszvirág cukor kompromisszumos (viszont csak ez karamellizálódik), szóval ritka esetekre ajánlom.

2 megjegyzés:

Luca írta...

Nagyon szuper. De mondd meg nekem, hogy a paleonak mi a baja a kókuszvirág cukorral? Ha ez nem ok, akkor xillitet sem használhat, mert az meg kukoricából készûl. Ez már szerintem túlzás.

ancsapancsa írta...

Kókuszvirág cukor

Nagy újdonságnak számít a kókuszcukor, vagy más néven, a kókuszvirág cukor. Glikémiás indexe 35, tehát alacsonynak számít, de egyelőre még annyira újdonságnak számít, hogy sok vizsgálatot még nem folytattak le a szervezetre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

Valójában kókuszvirág (más néven pálmacukor) nektárjából készült hagyományos cukorról van szó. Nagy része (80%) szacharóz – kettős szénhidrát -, 3-9%-a szőlőcukor – egyszerű szénhidrát. A benne lévő kalória és szénhidrát mennyisége közel azonos a répacukoréval, ám tartalmaz kevés inulint (növényi rost) és „magas” az ásványi anyag és vitamin tartalma is. Éppen ezért lehet alacsony a glikémiás indexe, de magas szénhidrát tartalma miatt nem kifejezetten ajánlható szénhidrát anyagcsere problémával küzdőknek.

Forrás:http://www.endokrinkozpont.hu/hirek/mit-ne-egyunk-cukor-helyett

A kókuszcukor (kókuszvirág-cukor)

Ez a cukorféleség is kiváló alternatívát jelent az édesszájúaknak, fogyókúrázóknak és egészségtudatosaknak egyaránt. Keleten már több mint 5000 éve fogyasztják a kókuszvirág bőséges nektárjából készült kókuszcukrot, mely ma is ugyanúgy készül, mint hajdanán: a még zárt torzsavirágzatok hüvelyszerű burkán vágást ejtenek, az abból szivárgó nedvet összegyűjtik. (Egy virágzatból akár napi 4 liter is kifolyik.) Ebből a nektárszirupból aztán alacsony hőfokon elpárologtatják a vizet. Ami marad az a kókuszcukornak, vagy kókuszvirág-cukornak nevezett cukorféleség, melyben B1, B2, B3, és B6 vitaminon mellett káliumot, magnéziumot, cinket, vasat, valamint a 16 féle aminosavat tartalmaz. A kókuszcukor glikémiás indexe mindössze 35. Energiatartalma 300 kcal/100g, azaz valamivel kevesebb, mint a nád- vagy répacukoré, ám vitaminokból és ásványi anyagokból a barna nádcukorban találhatónak sokszorosát tartalmazza.

A kókuszcukor fogyasztható közvetlenül édesítőként, használható sütéshez, főzéshez egyaránt. A cukrot 1:1 arányban váltja ki. Ízre nagyon kellemes, enyhén törökmézes, karamellás beütésű. Aki kedveli a nádcukrot, ezt is szeretni fogja.

A kókuszcukorra nem érvényesek a cukoralkoholokra vonatkozó érzékenységi kitételek, ám a sztíviával szemben valódi szénhidrátot jelent, aki tehát cukorbeteg, annak számolnia kell a benne lévő kalóriákkal, egyébként nyugodtan fogyaszthatja az alacsony glikémiás index miatt.

forrás:http://www.nibiru.hu/aspartame.html

http://www.mindenmentes.hu/2014/08/miert-nem-bizom-kokuszvirag-cukorban.html

így kapásból ennyi, mindenki maga döntheti el, hogy milyen mennyiséget fogyast belőle. Alapvetően nem "tiltott", de csak módjával, mert az a kevés vizsgálat ami ebben a témában történt, még egyáltalán nem meggyőző. én a magam részéről a mézzel veszem egy kalap alá.