csütörtök

Jane Austen 235. születésnapja

A google-ba belépve ma reggel ez az embléma fogadott:
Az emblémára kattintva kiderült, hogy egyik kedvenc írónőm születésének az évforduója van ma.
1775. december 16-án született Anyja Cassandra Austen, apja George Austen tiszteletes, anglikán plébános volt. Jane a nyolcfős családba hetediknek született, öt báty, egy öcs és egy nővér mellé. Apja plébánosként elég tekintélyes fizetést kapott, de mivel nyolc gyermeket kellett felnevelnie, nem számítottak tehetős családnak.
Jane élénk és szeretetteljes családja, kiterjedt rokoni és baráti kapcsolatai révén élményei jóval messzebbre jutottak a steventoni parókiánál. Ebből a világból merítette regényeinek helyszíneit, szereplőit és témáját.
Jane Austen sohasem ment férjhez, bár fiatalon eljegyezte magát Harris Bigg-Wither-lel, de az eljegyzést később felbontották.
Jane Austen visszavonultan élt, mert súlyos betegségben szenvedett. Az orvosok előtt akkor még ismeretlen és gyógyíthatatlan Addison-kórban szenvedett, melyen következtében a teste elfeketedett. A betegség elhatalmasodása után már nem járt emberek közé, nővérével folytatott levelezéséből tudhatunk meg sokat az írónő életének ezen szakaszából.
Regényei:
Értelem és érzelem (Sense and Sensibility)
Büszkeség és balítélet (Pride and Prejudice)
A mansfieldi kastély (Mansfield Park)
Emma (Emma)
Meggyőző érvek (Persuasion)
A klastrom titka (Northanger Abbey)

Forrás: http://hu.wikipedia.org/wiki/Jane_Austen

Nincsenek megjegyzések: