vasárnap

Mákos guba deluxe

Mit tegyen az ember, ha az ő hites ura mániákusan imádja a friss kiflit, és ezt a mániáját gyakorolva szorgalmasan látogatja kedvenc pékjét. Minden alkalommal tetemes kifli mennyiséggel tér haza.
Ez a mennyiség persze néha maradékokat keletkeztet. Ebben a helyzetben mi a megoldás? A mákos guba. (vagy a zsemlemorzsa, de a zsemlemorzsa annyira nem érdekes téma egy blogbejegyzéshez)
Most a mákos guba egy extrásabb változatát készítettem.
A családom által leginkább preferált módozata, amikor a guba tetejére felvert cukros tojásfehérjehabot halmozok, és úgy sütöm meg.
Hozzávalók:
8-10 db szikkadt /száraz kifli
6 db tojás
1 liter tej
cukor, vagy édesítő, cukorpótló
vaniliás cukor,
mák
A tojásokat szétválasztva fehérjére, sárgájára a sárgáját ízlés szerinti cukor (vagy édesítő), és vaniliás cukor hozzáadásával fehéredésig keverjük, hozzáadjuk a tejet. A mákot cukorral ledaráljuk (kávédarálón) a kifliket felkarikázzuk, a tojássárgás tejbe áztatjuk, majd kivajazott jénai tálba rétegezzük felváltva a mákkal. (nekem két réteg fért a jénaiba, ezért egy kisebb jénai is igénybe lett véve) A tojásfehérjét felverjük, ízlés szerint cukorral, vagy édesítővel, ezt a gubák tetejére halmozva 180 fokos sütőben 15 percig sütjük.

Fincsi

Nincsenek megjegyzések: