péntek

Péntek 13.

Péntek 13.- ról akartam megemlékezni ma, és valóban lehet ebben a babonában valami, hiszen egész nap nem volt üzemképes a blogger.

Nem tudni, mitől alakult ki a 13-as szám, és a péntek egybe esésével kapcsolatos baljós hiedelem, de az biztos, hogy már a középkorban is féltek tőle.
A pénteki napot a VI. századtól kezdve a boszorkányok vagy a pogányok idejének tartották a keresztény hit terjesztők, ez volt az általuk üldözött ősi vagy nomád istenségek titkos imádásának napja.
Dan Brown A da Vinci-kód című regényében említi, hogy 1307. október 13-án, pénteken végeztette ki a nagyhatalmú Templomos Lovagokat IV. Fülöp király.

Nemcsak a 13-i péntektől, hanem a 13-as számtól is sokan tartanak. New Yorkban és más amerikai nagyvárosokban alig találni felhőkarcolót, amelynek lenne 13.-nak hívott emelete, a 12. után ugyanis rögtön a 14.-re lehet menni. Sokan ki sem dugják az orrukat a házból ezen a napon, nem ülnek repülőre, nem kötnek üzletet, nem hoznak fontos döntéseket.

A babonások számára nem volt meglepő, amikor az Apolló 13-nak 13 óra 13 perces fellövési kísérlete a 39-es indító állványról meghiúsult - 39 ugyanis 3-szor 13.

A különösen babonások a szerencsétlenség elűzésének széles palettájáról válogatnak ezen a napon, például sót dobnak a hátuk mögé a bal vállukon át. Nem szabad létrára mászni, minden baljós gondolatot le kell kopogni egy fán.

Mindenesetre én eddig megúsztam (gyorsan lekopogom :-)

Nincsenek megjegyzések: