szerda

Krémet készítettem

A szappan készítéshez rengeteg alapanyagot bevásároltam, ilyen-olyan olajakat, shea vajat, kakaó vajat, méhviaszt, illó olajokat, stb...
Készítettem két féle szappant. Az elsőt már mutattam, és egy másikat, ami az olajok, kakaóvaj, sheavaj mellett sört tartalmaz. Még mindkét szappan érik, úgyhogy azon kívül, hogy nézegetem őket másról nem tudok beszámolni.
A shea vajat - olvasva a nagyon jó tulajdonságait - elkezdtem használni az arcom kenegetésére, illetve a száraz sarkam kezelésére, azonban vészes fogyásnak indult (a shea vaj), ezért arra gondoltam, hogy kiegészítve olajokkal, kakaó vajjal, méhviasszal, készítek egy krémet, ami így feldúsulva kiadósabb lesz, és a többi hozzávaló jótékony hatása is érvényesülni fog a krémben.
1 hete használom a krémemet, és el vagyok ájulva a hatásától. Alapvetően száraz bőröm kezd megtelni élettel, rugalmas, feszes, szóval nagyon klassz.
A bátorságot, hogy egyáltalán bele fogtam Lukrécia blogjáról merítettem.

Ilyenekkel foglalkozom mostanság, illetve kétoldali munkaundor vett rajtam erőt, ezért nem tudok másról beszámolni.

6 megjegyzés:

Luca írta...

Ancsa nagyon ügyes vagy. Irigyellek a krémért. :))

ancsapancsa írta...

Majd csinálok neked is, amikor jöttök haza.

Ági írta...

Csak óvatosan! Lukrécia nem tudom mely szakmát tanulta eredendően, én személy szerint a foltvarrást nem de a kozmetikát igen. Nos Lukrécia receptjei sok sebből véreznek. Én nem feltétlen kenném magamra, annál is inkább, mert sok éven keresztül tanulgattam kozmetikus anyagismeretet. Mondhatni amit kozmetikus tanulhatott azt én megtettem. Próbáltam egyszer írni Lukréciának, de roppant macerásan működött, így feladtam:-(( Tehát szakemberként figyelmeztetlek, hogy nem minden olyan csuda jó, mint azt gondolnánk. Egy szappannak pH-ja is van, ami nem feltétlen mindegy, hogy mennyire lúgos, a pakolásokban pedig a méz (Lukrécia receptjeiben a benne lévő százalékos arányt tekintve kaptam agymenést)ha nagyon magas koncentrációban van, akkor bizony higroszkóposan viselkedik, azaz ELSZÍVJA A VIZET A BŐRBŐL!!
Az, hogy száraznak gondolod a bőröd még nem feltétlen jelent zsírhiányt, mivel a korpás seborreás (zsíros)bőr is hámlással jár! Tehát csak óvatosan avval a házi kevergetéssel és kenegetéssel!

Ági (most nem mint foltvarró, hanem mint kozmetikus mester és szakoktató

ancsapancsa írta...

Köszi Ági!
Alapvetően egyébként óvatosan állok ezekhez a dolgokhoz. Maga a krém receptje egyébként nem Lukréciától származik, hanem amiket mindenhonnan olvastam az alapanyagokról, krémekről, abból próbáltam leszűrni valamiféle tanulságot. Azt gondoltam, hogy a shea vaj (1 rész), a kakaó vaj (1 rész), az oliva (1 rész), a jojoba(1/2 rész), és a mandula olaj (1/2 rész) önmagában még senkinek sem ártott (tudtommal)hacsak nincs valakinek kifejezetten alergiája ezekre, egyedül a méhviaszról ( 1 rész-t tettem bele)tudom, hogy aránylag sok ember alergiás rá. Magamról azonban tudtam, hogy nem, ezért gondoltam, hogy olyan nagy hibát nem ejtek, ha ezeket össze keverem, ha a bőröm nem jól reagál, akkor még mindíg kidobhatom. Eddig nekem nagyon bevált, de figyelem magam, és abba hagyom, ha azt veszem észre, hogy nem tesz jót. Mézről azt gondoltam, hogy azt semmiképpen nem keverek bele, mert nem nagyon szeretem sem az ízét, sem a szagát, ragad is, és nem is volt otthon. :-)
Mindenesetre tök jó lenne tőled ebben a kérdésben is tanulni!

Ági írta...

Szívesen segítek. A gond evvel a recepttel csupán annyi, hogy ez egy erősen zsírhiányos bőrre készült. (a bőrünknek beszélhetünk zsír- illetve vízháztartásáról!) Még a zsíros bőrök egy része is először jól tolerálja a magas felszívódó zsír és olajtartalmat. Az, hogy még sem jó csak hetekkel vagy hónapokkal később ütközik ki. Korodnál fogva azonban azt gondolom, hogy kizárt eset, hogy annyira zsírhiányos lenne a bőröd, hogy indokolná a kakaóvajat és az olívát. A csíraolajoknak még a zsíros bórökre is van jótékony hatásuk, de mértékkel. A vízhiányt (ami mindenkinél előfordul akinek nem normál bőre van, ráadásul az is finom puderszerű hámlást eredményez) azonban ez a recept nem pótolja. A méhviasz viszont képes un. védőréteget képezni a bőrön, ami adott esetben lehet jótékony hatású is, mivel megakadályozza a bőr láthatatlan vízleadását. (szakirodalmakban: TEWL néven olvashatsz róla)
Tehát ezt a krémet bátran kend a testedre, arra biztosan jó lesz, de az arcodra nem javaslom!

(a méz nagyon jó háziszer, arra kell ügyelni, hogy a készítményekben maximálisan 20%-nál ne legyen magasabb koncentrációban. Alacsony koncentrációban vízmegtartó, 20% felett azonban vízelvonó hatású)
Ági

ancsapancsa írta...

Köszi!!